Floridata stelt zich open voor kwekers en veredelaars

Floridata bekijkt momenteel hoe ze haar informatie kan openstellen voor kwekers en veredelaars. Dat vertelde Bert Buis gisteravond op een bijeenkomst van Blooming Breeders.

Buis sprak in Hoofddorp over het gebruik van Big Data in de sierteelt en andere sectoren. Floridata gebruikt zelf veel data om leden informatie te verstrekken over de export van bloemen en planten en over debiteuren.

Alleen handelaren zijn lid van Floridata. Nu zou Floridata graag zien dat ook kwekers en veredelaars lid (kunnen) worden van Floridata. Buis liet weten dat Floridata steeds vaker benaderd wordt. „We merken dat er bij kwekers en veredelaars een behoefte is aan informatie.”

„Het dilemma is nu dat iedere deelnemer contributie betaalt en aan ons informatie levert en in ruil daarvoor informatie van ons krijgt over de export van bloemen en planten en debiteuren. Deelnemers kunnen niet alleen nemen.”

Buis denkt dat kwekers en veredelaars ook informatie kunnen leveren aan Floridata. „Kwekers kunnen bijvoorbeeld gegevens verstrekken over aan wie zij hun producten verkopen. Veredelaars kunnen aangeven wat zij produceren en hoe hun licentiestromen lopen.”

Buis verwacht op korte termijn – een aantal weken – dat kwekers en veredelaars lid kunnen worden van Floridata.

Big Data
Buis ging gisteravond in op Big Data. Er zijn steeds meer gegevens voorhanden. In de afgelopen twee jaar is er meer data geproduceerd dan in de heel geschiedenis ervoor, stelde Buis. Per minuut worden er meer dan 4 miljoen zoekopdrachten via Google ingetikt en wordt er via Amazon 130.000 dollar omgezet. Alibaba zet op piekdagen per minuut 400 miljoen dollar om.

Buis signaleert dat bedrijven binnen en buiten de sierteelt steeds vaker gebruik maken van Big Data. Als bijproduct, maar soms ook als nieuw product. Hij kwam met talloze voorbeelden. Floridata maakt zelf ook gebruik van Big Data, dat ze verkrijgt van deelnemers. Van 150.000 bedrijven volgt ze het betaalgedrag en sinds de oprichting in 2014 heeft ze meer dan 20.000 debiteurenaanvragen gehad.

Kredietverzekeraars maken op hun beurt weer gebruik van de informatie van Floridata. Floridata heeft een deal met drie grote kredietverzekeraars. Exporteurs zijn tot 20.000 euro gedekt als ze bij Floridata informatie hebben gevraagd over een debiteur.