Flynth: ‘Pensioenfondsen verleiden tot investeren’

Flynth adviseurs en accountants is met een pilot gestart om pensioenfondsen te interesseren om te investeren in onder meer individuele glastuinbouwbedrijven. Adviseur Peter Engelen ziet daartoe mogelijkheden.

Hij zei dat op 2 september op een avondbijeenkomst van TuinbouwJongeren Oostland over toekomstbestendig financieren. Het adviesbureau is daartoe partner geworden van NEOS Business Finance, een organisatie die als doel heeft de financieringsmarkt voor het mkb te vernieuwen. De nieuwe methode maakt het mogelijk dat institutionele beleggers en pensioenfondsen kunnen investeren in het mkb, iets wat deze organisaties niet rechtstreeks mogen. Engelen sluit niet uit dat voor enkele grote glastuinbouwbedrijven die voldoende marge maken, deze weg uitkomst kan bieden.

Weinig plannen
Over de huidige financieringssituatie hield Engelen de tuinbouwjongeren voor dat aan de terughoudende kredietverstrekking van banken voorlopig geen einde zal komen. Daarentegen komen glastuinders ook niet echt met investeringsplannen. Daarvoor kampen ze volgens Engelen nog te veel met tegenvallende bedrijfsresultaten of proberen eerst financieel orde op zaken te stellen na tegenvallende bedrijfsresultaten. Hij heeft ook niet het idee dat minder bedrijven onder toezicht staan van de afdeling Bijzonder Beheer van banken. Dit spreekt René de Vreede van Rabobank Oostland echter tegen. Zowel in het Oost- als Westland staan minder glastuinbouwbedrijven onder toezicht.

Lees aanstaande vrijdag meer over de avondbijeenkomst van TuinbouwJongeren Oostland in het vakblad.