Forse daling omzet snijbloementelers

De sectorspecialisten van de Rabobank verwachten dat snijbloemenbedrijven met een forse omzetdaling te maken krijgen van 70 procent, voor het tweede kwartaal van 2020. Dit daalt in het derde kwartaal naar 40 procent omzetdaling, ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Dat meldt de Rabobank in haar rapport over Corona met cijfers en trends.

De Rabobank schrijft in het rapport dat maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen hebben gezorgd voor sterk lagere omzetten voor bijna alle land- en tuinbouwsectoren, in het bijzonder voor de sierteelt. Circa 80 procent van de Nederlandse snijbloemen, planten, bollen en bomen is bestemd voor de export. Aangezien sierteelt door landen niet als vitale sector is aangemerkt, is de export zeer sterk verminderd. Daarnaast daalt de vraag naar bloemen door vermindering van festiviteiten. Omdat juist de periode van maart tot en met mei enorm belangrijk is voor de afzet, treffen de coronamaatregelen de hele keten.

Nederlandse economie krimpt met 5 procent
Dinsdag 14 april voorspelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nog het gitzwarte scenario dat de Nederlandse economie krimpt met 7,5 procent. Arne Bac, sectorspecialist Rabobank geeft aan dat de Rabobank uitgaat van een krimp van 5%.“Het verschil zit hem in de inschatting die wordt gemaakt over het effect van de lockdown-maatregelen op de economische activiteit. Wij verwachten dat het na-ijl effect langer is dan vier weken geleden werd ingeschat. Ook verwacht Rabobank dat de overheidsmaatregelen een positief dempend effect hebben op de economische krimp.” 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties