Matverwarming maakt fossielvrije potplantenteelt mogelijk

Het gebruik van elektrische matverwarming biedt de mogelijkheid voor de potplanten-teelt om in de toekomst zelfs fossielvrij te kunnen telen. Daarnaast kan er een aanzienlijke verkorting van de teelt gerealiseerd worden door toepassing van Het Nieuwe Telen. Dit is de voornaamste conclusie uit de proef genaamd ’Een lager piekverbruik en een hogere lichtbenutting in potplanten’. Dat meldt Kas als Energiebron op haar website.

De grootste praktijktoepassing van electrische matverwarming in Nederland was er rond 2002, bij spathiphyllumkwekerij De Noordkop in Breezand. Teler Gerrit Landman experimenteerde  met elektrische matverwarming en een lagere ruimtetemperatuur. Toen lukte het niet om daarmee energie te besparen.

De gewenste pottemperatuur werd eerst niet overal gehaald. Daarvoor bleek het geïnstalleerde vermogen te laag. Lokale omstandigheden waren anders vooraf ingeschat. Onderzoeksresultaten lieten destijds zien dat het mogelijk is om bij saintpaulia, gerbera, anthurium en calathea beduidend verlaagde kastemperaturen toe te passen. Bij die verlaging in combinatie met verhoogde pottemperaturen bleef de teeltduur gelijk. Bij ficus bleek een lagere kastemperatuur (plus matverwarming) een visueel minder product op te leveren en wordt de teeltduur onaanvaardbaar lang.

Volgens het recente onderzoek biedt elektrische matverwarming echter wel degelijk de mogelijkheid om energie te besparen en in de toekomst zelfs fossielvrij potplanten te kunnen telen. Daarnaast kan de teelt aanzienlijk worden verkort door toepassing van HNT: steilere licht-temperatuur verhouding en bredere temperatuurgrenzen. Met de gemeten fotosynthese karakteristieken moet het mogelijk zijn om op een veilige manier meer licht toe te laten. Mocht de plant toch chlorotisch worden doordat er in de zomer te veel licht wordt toegelaten, dan leert de ervaring dat de plant zich kan herstellen door de plant een week wat donkerder weg te zetten.

Het recente onderzoek wordt uitgebreid beschreven op website van Kas als Energiebron.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties