Freesia ‘Avenue’ wint Goemans Trophy 2022

  Selectie en veredelingsbedrijf P. Hofland uit ‘s-Gravenzande heeft met zijn witte enkelbloemige Freesia ‘Avenue’ de prestigieuze Goemans Trophy gewonnen. De wisseltrofee voor de beste noviteit Freesia werd onlangs uitgereikt tijdens de vakbijeenkomst Freesia op Keukenhof. 
   

  Leo Hofland schat dat de nieuwe Freesia zo’n tien jaar geleden is veredeld. Najaar 2021 verkocht hij de eerste knollen van de witte enkelbloemige ’Avenue’, genoeg voor ongeveer 2.000 m2 productie. ‘‘Avenue’ heeft een mooie knop en een open gewas, dus dat werkt makkelijk. De productie is hoog. Van de honderd knollen die ik voor het testvak bij kweker Zwinkels inleverde zijn 470 takken gesneden, dat zijn ongeveer 290 hoofdtakken en haken per vierkante meter.

  Voor de Goemans Trophy, sinds 1977 een wisselbokaal als waardering voor veelbelovende nieuwe freesia’s, worden jaarlijks genomineerde rassen opgeplant op een praktijkbedrijf. Die worden beoordeeld door een comité van experts. Naast deze opplanting worden de rassen ook tijdens de Open Dagen van de betreffende veredelingsbedrijven gevolgd en gekeurd. Leo Hofland: ‘De Goemans Trophy is nu 45 keer uitgereikt. Wij mochten hem in 1998 voor het eerst ontvangen en nu met ’Avenue’ voor de zesde keer. Een hele eer en een mooie waardering vanuit het vak.’

  Freesia ‘Avenue’ heeft de Goemans Trophy 2022 gewonnen.

  Vakbijeenkomst

  Donderdagavond 31 maart was de prijsuitreiking tijdens de vakbijeenkomst Freesia op Keukenhof waar ruim tachtig telers, veredelaars en handelaren aanwezig waren. De freesiashow in het Oranje Nassau Paviljoen was rijk gevuld met bloemen. Vijftien bedrijven leverden in totaal 86 vazen voor de vakkeuring. Het gemiddelde cijfer dat de zeskoppige vakjury uitschreef was een 9,3.

  Alle prijswinnaars op een rij:

  • De 1e prijs Dubbelbloemig ‘kweker’ was voor kwekerij Molenakker uit Brakel, met Freesia ‘Red Bell’.
  • De 1e prijs Dubbelbloemig ‘veredelaar’ ging naar Van den Bos Flowerbulbs uit Honselerdijk voor Freesia ‘Soleil’.
  • De 1e prijs Enkelbloemig ‘kweker’ was voor de zalmroze Freesia ‘Monaco’ van Tesselaar Freesia uit Heerhugowaard. 
  • De 1e prijs Enkelbloemig ‘veredelaar’ ging naar ook naar Freesia ‘Monaco’, ditmaal ingezonden door diens veredelaar, Van den Bos Flowerbulbs.
  • De Keukenhof Award ging naar zachtroze Freesia ‘Honeymoon’ van teler Ton Vreugdenhil uit Maasdijk.
  • De Keukenhof Standprijs : P. Hofland uit ‘s-Gravenzande.
  • De Topteler Trofee : Tesselaar Freesia uit Heerhugowaard voor zijn inzending ‘Monaco’ + ‘Colorado’.
  • De Goemans Trophy : Freesia ‘Avenue’ van selectie en veredelingsbedrijf P. Hofland.
  De 1e prijs Dubbelbloemig ‘veredelaar’ ging naar Van den Bos Flowerbulbs uit Honselerdijk voor freesia ‘Soleil’. Ook de prijswinnende cultivars ’Monaco’ en ‘Red Bell’ komen uit hun veredelingsstal. 

  Bron: Vakblad voor de Bloemisterij | Foto’s: P. Hofland en Van den Bos Flowerbulbs

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties