Freesia Rosario wint Jan Goemanstrofee

De Jan Goemanstrofee voor de beste nieuwe freesia gaat dit jaar naar Rosario van P. Hofland in ’s-Gravenzande. De zachtroze dubbelbloemige freesia werd voor de derde keer ingezonden en won uiteindelijk afgetekend. Marcel ‘Pip’ Tesselaar uit Heerhugowaard ontving de Top Teler Trofee.

Juryvoorzitter Vincent Kuijvenhoven toverde na afloop van de prijsuitreiking in het Oranje-Nassaupaviljoen op Keukenhof een briefje tevoorschijn. Daarop stonden de winnaars van 2010 tot en met 2016 en de top 3 van vorig jaar en het jaar daarvoor met de hand geschreven. In 2017 werd Rosario tweede achter de dubbele gele Marseille van Van den Bos/ Royal van Zanten en in 2018 werd ze tweede achter de dubbelblauwe Biscaya van Penning Freesia stond er te lezen.

Drie keer was dus scheepsrecht. En hoe? De zeven juryleden waren nagenoeg unaniem. Op een maximumscore van 35 haalde Rosario 31 punten en daarmee won ze de 42ste Jan Goemanstrofee, een prijs die wordt uitgereikt voor een nieuw of op onderdelen verbeterd ras. Kuijvenhoven noemde het een aanwinst voor kwekers, handel en consument.

Credits

Directeur van P. Hofland in ’s-Gravenzande, Leo Hofland, gaf credits aan Tesselaar Freesia uit Heerhugowaard. Hofland kocht het ras immers uit diens veredelingsstal, die destijds gerund werd door Harry de Koning. De Koning ruilde jaren terug al weer de freesia’s in voor het boerenleven.

Rosario was de beste van veertien genomineerden van de veredelingsbedrijven P. Hofland, Penning Freesia en Van den Bos/ Royal van Zanten. Volgens Kuijvenhoven was dit aantal deelnemers een record in de lange geschiedenis van de Jan Goemanstrofee. Van de cultivars werden honderd knollen opgeplant onder 8000 lux bij M.C. Zwinkels in Poeldijk. Ernaast stonden negen referentierassen waarvan er acht ooit de Jan Goemanstrofee wonnen. „De rassen kwamen geweldig tot hen recht”, aldus Kuijvenhoven.

Rosario is winnaar van de Jan Goemanstrofee.

De zeven keurmeesters beoordeelden de rassen onafhankelijk van elkaar op plantopbouw, steel, knoppresentatie, bloem, bloeiwijze, haken en koptakken. Koptakken, en haken werden geteld, gemeten en gewogen.

De honderd knollen van Rosario brachten 100 koptakken voort en 290 haken. De koptakken wogen gemiddeld 31 gram, de haken 18 gram. Lengte was 57 om 55 cm. Kuivenhoven sprak over zware stelen, strakke kammen, mooie knoppresentatie en zware haken. „Rosario is goed jaarrond te telen en heeft een hoge productie”, voegde hij eraan toe. Ze heeft wat weg van Honeymoon van Penning Freesia, een van de referentierassen. „Als ze net zo groot wordt dan gaat ze een goede toekomst tegemoet.”, besloot Kuijvenhoven.

Top Teler Trofee

De Top Teler trofee wordt al sinds 1998 vergeven. Deze keer ging de prijs naar Marcel Tesselaar. Hij scoorde gemiddeld het hoogst met zijn vazen met enkele en dubbele freesia’s. Voor Monaco kreeg hij 9,53, voor Honeymoon 9,51. Het leverde hem ook de Keukenhof vakprijs freesia op.

Het aantal winnaars was schaars gisteravond. Ook bij de veredelaars gingen de prijzen voor de beste vaas freesia enkel en freesia dubbel naar een winnaar: Van den Bos/ Royal Van Zanten. ‘Mooie showbloem’ Valence kreeg een 9,50, Marseille een 9,52. Van den Bos/ Royal van Zanten ontving teven de prijs voor de beste stand.

Marseille van Van den Bos/ Royal van Zanten won in de categorie freesia dubbel veredelaars.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties