Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Freesia wacht een wankele markt door brexit

Freesia wacht een wankele markt door brexit

0

De handel in freesia kwam dit jaar stroef op gang, herstelde goed dankzij Valentijn en Vrouwendag en nu is het vooruitzicht door brexit onbestendig. De focus ligt op verbetering van consumentenwaarde en duurzaamheid.

De vraag is stabiel, maar bij onze klanten behoorlijk prijsgebonden”, meldt inkoper Dennis van Duijvenvoorde van Van Duyvenvoorde. „Vaak heeft het wat lichtere aanbod de voorkeur.” Zijn collega Sander de Leeuw van Heemskerk Flowers ziet grote verschillen in de belangrijkste markten. „De Fransen gaan voor de prijs, in Engeland wordt het meer een jaarrondbloem en Duitsland is tot Moederdag in de markt.”

De start dit jaar was in januari stroef, na een tegenvallend jaar waarin de prijsvorming voor zowel enkel- als dubbelbloemigen onder druk stond. Uiteindelijk stokte de veilingaanvoer in 2018 met 222 miljoen stelen op 7% onder die van 2017 bij een totale middenprijs van bijna 18 cent. „Vooral heel warm weer, al in het voorjaar en in de zomer, heeft vraag deels uitgeschakeld”, stelt Marco Mol van Mol Freesia.

Dit artikel verder lezen?

Inloggen als abonnee

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij

Reageer op dit artikel

avatar