Fris weer en Franse nucleaire centrales trekken gasprijs op

3038

Zowel de prijzen voor de lange termijn als de korte termijnprijzen stegen de afgelopen week. Grootste veroorzaker hiervan was het koude weer. Aan het begin van de afgelopen week steeg de prijs met een redelijk grote sprong, wat wel weer enigszins afzwakte in de loop van de week.

De Franse nucleaire centrales zijn nog niet allemaal opgestart waardoor er in de huidige situatie nog een behoorlijke vraag is naar gas voor de opwek van elektra. Als de centrales weer volledig in gebruik zijn dan neemt de vraag naar gas af en wellicht ook de prijs.

Elektriciteit
Deze week leek dan toch eindelijk een kleine dip te geven aan de immer maar opklimmende prijs van kolen. Er was iets minder vraag vanuit China naar steenkool dan de afgelopen weken door milde Chinese weersomstandigheden voor de tijd van het jaar met als gevolg dat de voorraden iets konden toenemen.

Door deze kleine prijsafzwakking kon de lange termijnprijs van elektriciteit een klein beetje dalen. Voor de korte termijn ging de prijsontwikkeling de afgelopen week de andere kant op. De APX-prijzen gingen redelijk omhoog door de weersomstandigheden zoals onder meer het uitblijven van veel wind. Afgelopen woensdag was er sprake van een flinke piek van boven de 100 euro per Megawattuur.

Olie
In navolging van het hoogtepunt van de olieprijs vorige week is de koers van zowel de Noordzeeolie (Brent) als de WTI (West Texas Intermediate) verder gestegen de afgelopen week. De vraag is nu wanneer de grens is bereikt waarop er sprake zal zijn van een nieuwe productiegolf en hiermee een drukkend effect ontstaat op het huidige prijsniveau.

Op 30 november zullen de olieproductie beperkende landen wellicht besluiten deze afspraak te verlengen met een half jaar, de markt heeft dit gegeven alvast in de prijs verwerkt evenals de huidige onrusten in het Midden-Oosten. Echter, de naleving van het akkoord zal in 2018 des te belangrijker zijn, aangezien de productie van niet-OPEC leden volgend jaar naar verwachting sterk zal herstellen.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties