Vakblad voor de Bloemisterij Het vak FSI: verduurzamen begint bij betrouwbare teeltregistratie

FSI: verduurzamen begint bij betrouwbare teeltregistratie

0

Floriculture Sustainability Initiative (FSI) heeft haar ambitie voor 2020 nog niet gerealiseerd of zet al stappen om de internationale sierteeltsector nog verder te verduurzamen. Voor telers houdt dat met name in dat zij zich moeten focussen op betrouwbare teeltregistratie. Voor de één een fluitje van een cent, voor de ander een grotere inspanning.

In het platform FSI werken telers, handel, retail, Royal FloraHolland, brancheorganisaties, certificeringsinstellingen en maatschappelijke organisaties (ngo’s) samen aan een duurzame internationale sierteeltsector. De ambitie is om in 2020 90% van de internationale verhandelde bloemen en planten door FSI-leden duurzaam geproduceerd en verhandeld te hebben. Volgens programmamanager Jeroen Oudheusden zijn op basis van metingen van vorig jaar de bedrijven de 50% gepasseerd. „Per bedrijf en product/herkomst-combinatie kan dit verschillen, maar we zien een versnelling optreden in zowel het aantal gecertificeerde kwekers als in de aankoop van gecertificeerd product.”

Vanaf 2013 heeft FSI het aantal bestaande duurzame keurmerken gestroomlijnd. Veertien van circa vijftig keurmerken vielen in het zogenaamde ’FSI-mandje’ onderverdeeld in sociale en milieukeurmerken of een combi. Stuk voor stuk labels die voldoen aan nationale en internationale wetgeving en die betrouwbaar en transparant zijn. Ze worden door onafhankelijke organisaties gecontroleerd en geaccrediteerd. Nederlandse telers voldoen tot 2020 aan de FSI-doelstelling als ze MPS-GAP, Global-GAP of biologisch gecertificeerd zijn.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

Reageer op dit artikel

avatar