Home Vakblad voor de Bloemisterij Het vak FSI: verduurzamen begint bij betrouwbare teeltregistratie

FSI: verduurzamen begint bij betrouwbare teeltregistratie

0
FSI: verduurzamen begint bij betrouwbare teeltregistratie

Floriculture Sustainability Initiative (FSI) heeft haar ambitie voor 2020 nog niet gerealiseerd of zet al stappen om de internationale sierteeltsector nog verder te verduurzamen. Voor telers houdt dat met name in dat zij zich moeten focussen op betrouwbare teeltregistratie. Voor de één een fluitje van een cent, voor de ander een grotere inspanning.

In het platform FSI werken telers, handel, retail, Royal FloraHolland, brancheorganisaties, certificeringsinstellingen en maatschappelijke organisaties (ngo’s) samen aan een duurzame internationale sierteeltsector. De ambitie is om in 2020 90% van de internationale verhandelde bloemen en planten door FSI-leden duurzaam geproduceerd en verhandeld te hebben. Volgens programmamanager Jeroen Oudheusden zijn op basis van metingen van vorig jaar de bedrijven de 50% gepasseerd. „Per bedrijf en product/herkomst-combinatie kan dit verschillen, maar we zien een versnelling optreden in zowel het aantal gecertificeerde kwekers als in de aankoop van gecertificeerd product.”

Vanaf 2013 heeft FSI het aantal bestaande duurzame keurmerken gestroomlijnd. Veertien van circa vijftig keurmerken vielen in het zogenaamde ’FSI-mandje’ onderverdeeld in sociale en milieukeurmerken of een combi. Stuk voor stuk labels die voldoen aan nationale en internationale wetgeving en die betrouwbaar en transparant zijn. Ze worden door onafhankelijke organisaties gecontroleerd en geaccrediteerd. Nederlandse telers voldoen tot 2020 aan de FSI-doelstelling als ze MPS-GAP, Global-GAP of biologisch gecertificeerd zijn.

Vorig artikel Davids in dienst van Wencop
Volgend artikel China zet een groeiende vraag naar gas in gang
Peter van Leth
Peter van Leth is per 2001 in dienst bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Het is zijn vierde agrarische vakblad waar hij werkzaam is, na Het Loonbedrijf, De Fruitteelt en OOGST. Geboren en getogen in Utrecht lag een groene schoolkeuze niet direct voor de hand, maar bij beroepskeuzetesten op het atheneum kwamen groene opleidingsrichtingen toch steeds uit de bus. Hij koos voor de Rijks Hogere Tuinbouwschool in Utrecht. En is in die boeiende sector blijven hangen, niet middenin maar vanaf de zijlijn als journalist. Eigenlijk zou hij wel alle onderwerpen willen beetpakken om over te schrijven, maar toch met enige voorliefde voor ondernemerschap, personeelsbeleid, jong talent, gewasbescherming en veredeling.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties