Garantieregeling aardwarmte biedt fors hogere maximum subsidiebedragen

De garantieregeling Risico’s dekken voor aardwarmte (RNES Aardwarmte), die op 15 mei voor de zesde keer zal opengaan, biedt vergeleken met de vorige regeling fors hogere maximum subsidiebedragen. De regeling dekt voor een deel de geologische risico’s af van misboring bij een aardwarmteproject.

De aanvraagperiode loopt van 15 mei tot en met 29 september 2017 (17:00 uur). Het budget bedraagt ruim €33 miljoen. Daarvan is €18,7 miljoen voor diepe aardwarmteprojecten.

In de regeling is een aantal wijzigingen doorgevoerd:
• De maximum subsidiebedragen per project zijn verhoogd. Per regulier aardwarmteproject is de maximum ondersteuning omhoog gegaan van €7.225.000 naar €11.050.000. Voor een diep aardwarmteproject gaat het om €18.700.000 (was: €12.750.000).
• Nadat de subsidie is verleend moet het project binnen twaalf maanden gestart zijn. Dat was eerst zes maanden.
• Verder is een aantal zaken gelijkgetrokken met de subsidieregeling SDE+. Zo is de grens tussen diepe en reguliere aardwarmteprojecten opgetrokken van 3.300 m naar 3.500 m.

De regeling is op 13 april 2017 gepubliceerd in de Staatscourant. Met de regeling, die enkele jaren geleden vanuit het innovatieprogramma Kas als Energiebron en de aardwarmte- initiatieven in de glastuinbouw is gestart, stimuleert de overheid het gebruik van aardwarmte als duurzame energiebron. Bij een aardwarmteproject is er een klein risico op misboring. Een boring levert dan niet het verwachte resultaat op. De garantieregeling ’verzekert’ dergelijke misboringen en werkt zo als financieel vangnet.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties