Garantieregeling verloor op kassen, maar kan door

De borgstellingsregeling landbouwkredieten bewees zich in de huidige vorm in de tuinbouwcrisis met veel faillissementen.

De regeling Borgstelling MKB-landbouwkredieten loopt af aan het einde van dit jaar, maar wordt met vijf jaar verlengd en volgend jaar uitgebreid voor jonge ondernemers. Bedrijven kunnen bij investeringen sneller bankkrediet krijgen, omdat de overheid borg staat. Zo blijft verduurzaming in stand door nieuwbouw.

Voordat tot verlenging werd besloten, is onderzoek gedaan naar de efficiëntie en effectiviteit van de Borgstellingsregeling. De uitkomsten waren positief.

Reservepositie voldoende

De regeling kwam in de periode 2010 tot 2016 wel onder druk. Bij elk faillissement van een bedrijf, gaat een borg verloren. In die periode is geen geld bijgestort, terwijl veel tuinbouwbedrijven failliet gingen. In de goede jaren was namelijk een reserve opgebouwd.

Voor elke borgstelling wordt een eenmalige provisie gevraagd van 3%. Toch is deze premie niet volledig kostendekkend. Het ministerie stort jaarlijks € 2,1 miljoen in de interne begrotingsreserve voor borgstellingsleningen voor investeringen met een regulier risicoprofiel, en daarnaast € 1,6 miljoen voor investeringen voor landbouwinnovaties.

Garantie was ooit € 400 miljoen

Vòòr de tuinbouwcrisis leidde dat tot voldoende reservevorming. Op dit moment staat de overheid via de regeling garant voor € 300 miljoen. Dat was in de laatste 20 jaar weleens € 400 miljoen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties