Gasprijs stijgt flink na aanslagen in Saoedi-Arabië

Na de aanslagen op de Saoedische olie-installaties is de gasprijs flink gestegen met een halve tot een hele cent. De gasprijs was net tot rust aan het komen na de aankondiging van het Kabinet dat de gaswinning in Groningen in 2023 stopt.

Sjors de Bruijn, energie-analist van Nife, ziet de huidige stijging als kortstondige paniek. Hij verwacht dat de prijs binnen enkele dagen weer zal terugzakken, zij het niet tot hetzelfde niveau.

Volgens De Bruijn heeft Saoedi-Arabië enorme voorraden voor calamiteiten. „De Saoedische productielocaties zijn over een half jaar weer in gebruik. Bovendien beperken de Opec-landen op dit moment hun productie, dus daar zit ook nog ruimte. Ik denk dat er uiteindelijk weer rust op de markt komt.”

Uiteindelijk zal de vraag naar olie meer invloed hebben op de prijs, verwacht de analist. Volgens het Internationale Energie Agentschap zal de vraag minder snel groeien door de economische malaise die er waarschijnlijk aan zit te komen.

VS-president Trump dreigt Iran met militaire actie. Het is echter niet waarschijnlijk dat Trump een oorlog begint voor de Amerikaanse verkiezingen die eind 2020 worden gehouden.

Foto: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties