Gasprijs tendeert in deze periode met het weer mee

3237

De afgelopen weken was de daggasprijs redelijk opgelopen door het koudere weer, maar halverwege de afgelopen week werkte het mildere weer door in de Europese Leba-prijs. Deze zakte met een halve cent per kuub.

De lange termijnprijs kreeg ook te maken met een daling van ruim een halve cent per kuub voor het jaar 2018. Ook dit kan oorzakelijk worden teruggevoerd op het mildere weer, maar dan meer indirect; een daling van de grondstoffen. Wel moet nog rekening worden gehouden met een lage beschikbaarheid van de Franse kerncentrales, die de vraag vanuit gascentrales hoog houdt.

Elektriciteit
Vorige week werd voor het eerst sinds weken een halt toegeroepen aan de stijging van de kolenprijs, door milder weer in China. Deze week zette die trend zich voort en was er weer een daling mogelijk van de elektriciteitsprijs op de lange termijn. Ook de voorspellingen en het werkelijke weerbeeld waren de afgelopen week een stuk milder in Europa.

De korte termijnprijzen daarentegen waren nog redelijk hoog, maar dan vooral doordat er veel productie-onderbrekingen zijn in Duitsland, België en met name door de weinig in bedrijf zijnde Franse kerncentrales. Ook was er weinig, niet verwonderlijk in deze periode van het jaar, opwek door zonnepanelen. Maar de wind was ook dermate zwak dat dit ook voor een hogere APX zorgde.

Olie
De olieprijs zit de laatste weken in een stijgende trend door onrusten in het Midden-Oosten, de afname van productie in diverse landen en door uitspraken van Saoedi-Arabië over een op handen zijnde verlenging van de productiebeperkende afspraak tot het einde van 2018. Deze trend lijkt op dit moment onderbroken en de koers is iets gedaald, dit kan een begin van een dalende trend zijn.

Een dalende trend kan worden veroorzaakt door de Amerikanen, afgelopen week bleek uit cijfers van Bakker Hughes dat het aantal olieproducerende productieplatforms weer aan het stijgen is. Ook bleek dat de olievoorraad afgelopen week, tegen de verwachting in van analisten, was toegenomen.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties