Gasprijs voor de korte termijn staat onder druk

Voor de korte termijn lijkt de gasprijs licht onder druk te staan door de milde weersomstandigheden, voor de langere termijn is de koers weinig in beweging. Hiermee volgt de gasprijs de koers van grondstoffen en dan met name die van de brandstoffen.
Een andere oorzaak van de druk op de gasprijs zijn de gedaalde LNG prijzen in Azië.

Als gevolg hiervan zijn er extra LNG schepen onderweg naar Europa waardoor het gas aanbod stijgt. Deze extra LNG tezamen met het royale traditionele aanbod zorgt ervoor dat de gasbergingen extra gevuld worden voor de winter. De vulgraad wordt nog onder het 5 jaars gemiddelde geschat maar lijkt inmiddels toch op behoorlijk niveau te zijn.

Elektriciteit
De termijnprijzen staan onder druk door o.a. de dalende CO2 prijs. Ook het uitblijven van een verdere stijging van de kolenprijzen is momenteel een kentering van de stijgende trend. De spotmarkt wordt gekenmerkt door de weersomstandigheden. Door het matige windseizoen zijn de korte termijnprijzen nog op gelijk niveau gebleven.
De Belgische regering en de grootste Belgische elektriciteitsbedrijven zijn nog steeds op zoek naar extra elektra opwek om in november een mogelijke black-out te vermijden. De oorzaak van een mogelijke black-out is een gevolg van het buitenwerking zijn van zes van de zeven Belgische kernreactoren.

In normale omstandigheden is het nucleaire park goed voor 50 à 60% van de binnenlandse stroomproductie. Een deel van het tekort kan worden ingevuld door extra invoer vanuit het buitenland. Duitsland wil wel leveren maar loopt tegen fysieke grenzen op. Het Belgische en het Duitse stroomnet zijn nog niet rechtstreeks met elkaar verbonden (dat gebeurt pas in 2020), zodat de levering via Nederland, Luxemburg of Frankrijk moet plaatsvinden. De grootste inspanningen zullen dan ook in België zelf moeten worden geleverd. Een groot aanbod wordt wellicht geleverd door het heropstarten van de oude centrales in Vilvoorde en Genk-Langerlo. De centrales hebben elk een vermogen van 44 megawatt (MW). De huidige eigenaar, een projectontwikkelaar, was eigenlijk van plan de centrale te slopen.

Olie
De koers van olie beweegt zich voornamelijk zijwaarts met tussentijdse pieken en dalen. De pieken en dalen volgen elkaar snel op en worden veroorzaakt door de waan van de dag. Onderliggend lijken de macro cijfers de koers te bepalen. Zo zijn de wekelijkse voorraad cijfers van belang om te zien of de voorspellingen juist geweest zijn. De voorspellingen die door verschillende organisaties worden gedaan worden uiteindelijk door de OPEC en andere producenten nog beïnvloed door meer of minder te produceren.

Hierdoor bepalen de producenten uiteindelijk de prijs door meer of minder op te pompen. Voor de grote producenten is het van belang dat de prijs niet te hoog is omdat dit de groei van de wereldeconomie in de weg zou kunnen zitten. Omdat de koers op dit moment een zijwaartse verloop vertoont, heeft het er alles van weg dat we op een niveau aangekomen zijn waar de producenten tevreden zijn met de omzet waardoor dit nog wel eens voor lange termijn het prijspeil zou kunnen zijn.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties