Gebruiksvoorschriften gewasbeschermingsmiddelen nu via app beschikbaar

De toelatinghouders van gewasbeschermingsmiddelen, aangesloten bij Nefyto stellen de gebruiksvoorschriften en aanbevelingen van hun producten voortaan ook elektronisch beschikbaar. Via de gratis applicatie met de naam Agro E-label kunnen barcodes op de verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen worden gescand en kunnen de gebruiksvoorschriften worden ingezien.

Ook zijn de beschikbare middelen per teelt te selecteren. Er is bewust gekozen voor een sobere opzet van de app. Agro E-label verwerkt geen gegevens van de gebruikers   

Steeds meer vraag naar digitalisering    

Het papieren etiket is nog steeds de officiële bron, maar de fabrikanten stellen vast dat er een groeiende behoefte is om gebruiksvoorschriften van gewasbeschermingsmiddelen onafhankelijk van tijd en plaats te kunnen raadplegen. Niet alleen zijn de voorschriften vaak complex, het wordt ook steeds belangrijker de voorschriften zorgvuldig toe te passen. De digitale etiketten moeten gaan helpen om de gewasbeschermingsmiddelen op het juiste moment, in de juiste hoeveelheid en op de juiste plaats toe te passen.     

Zorgvuldig gebruik stimuleren    

In de Agro E-label app is de volledige etiketinformatie van de gewasbeschermingsmiddelen voor professioneel gebruik te vinden, dus niet alleen de landbouwkundige voorschriften maar ook de zogeheten restricties. Specifieke voorschriften die gelden voor bijvoorbeeld emissiereductie, gebruik in grondwaterbeschermingsgebieden of persoonlijke beschermingsmiddelen zijn ook in de app terug te vinden. Met de app kunnen ook de barcodes op de verpakkingen worden gescand.    

Bijdragen aan beleidsdoelen Toekomstvisie Gewasbescherming 2030   

Met het lanceren van de Agro E-label app geeft Nefyto uitvoering aan een van de acties uit het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030. Met betrokken partners van overheid en bedrijfsleven wordt verkend hoe de digitalisering van de gebruiksvoorschriften zowel de beleidsdoelen als de veilige en verantwoorde (precisie) praktijktoepassing van gewasbeschermingsmiddelen verder kan ondersteunen.

Een korte video over het Agro E-label laat zien hoe het werkt.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Harold
Harold
1 jaar geleden

Anton bedankt voor de tip. Werd via het MIG project (Koos vd Mey (WUR) hier ook op geattendeerd.

De app Agro E-label is gebaseerd op de database van Fytostat, die voor dit doel fors is uitgebreid. In de loop van het komend jaar (2022) komt er een API beschikbaar, waarmee de database ook beschikbaar komt voor softwareontwikkelaars, leveranciers en andere organisaties die de informatie willen gebruiken en combineren met andere gegevens, zoals bijvoorbeeld weergegevens.

Goed dom in de gaten te houden voor gebruik in onze systemen.