Blog Sven Paauwe (Japan): Geduld en nog eens geduld

Voor mijn opleiding Bedijfskunde & Agribunisess aan de HAS-Hogeschool loop ik momenteel mijn buitenlandstage bij Naniwa Flower Auction in Osaka, Japan. Als eerste internationale student ben ik hier terecht gekomen via een Japanse bloemenimporteur die zakendoet met mijn oom, Clean Fresh Wild Flowers&Foliage in Australië.

Tot heden heb ik al een paar continenten bezocht, maar toen ik hier aankwam voelde het de eerste dagen als een cultuurshock, ’lost in translation’ zullen wij maar zeggen. Het was niet eenvoudig van tevoren de stage rond te krijgen vanwege cultuurverschillen, miscommunicatie maar vooral het onbekende van beide kanten. Momenteel zit ik hier 1,5 maand en verblijf ik in Japan tot halverwege juli.

De sierteeltveiling Naniwa Flower Auction in Osaka heeft 90 fte. Ondanks dat de gemiddelde kantoormedewerker een universitaire bacheloropleiding heeft genoten, spreken welgeteld drie mensen vloeiend Engels. Waaronder gelukkig mijn stagebegeleider die Engels als ’major’ heeft gestudeerd.

Communicatie blijft een uitdaging, aan de wil ligt het niet. Japanners zijn gigantisch vriendelijk en willen je helpen waar nodig. Echter na tien keer geprobeerd te hebben iets duidelijk te maken, zakt de moed je al snel in de schoenen en wordt een mobieltje tegen je mond aangedrukt met de hoop dat dit de juiste vertaling geeft. Indien we er niet uit komen, wordt er vriendelijk gelachen en geknikt en vervolgen we beiden onze weg. Geduld is dus hier zeker een schone zaak.

De welbekende hardwerkende Japanse mentaliteit is ook in dit bedrijf aanwezig. Een werkweek van 50 tot 55 uur is geen uitzondering voor veel medewerkers. Het lijken wel tuinders. Je werk wordt hier ook meer gezien als ’een familie’. Verwacht wordt dat je naast je primaire taken ook andere taken vervult om het ’familiegevoel’ hoog te houden.

Veilingmedewerkers schreeuwen in de afmijnzaal tijdens het veilen. Met de gedachte dat de bloemen voor een betere prijs worden verkocht. Ik zet mij vraagtekens bij de meerwaarde hiervan, maar het brengt wel een positieve reuring op de vroege ochtend.

Sven Paauwe,

Is derdejaars student aan HAS Den Bosch. Hij loopt stage bij Naniwa Flower Auction in Osaka, Japan.

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jeroen Oudheusden
Jeroen Oudheusden
5 jaren geleden

Veel plezier Sven, mooi dat het je goed gaat daar! GAMBATTE!

Rick (Osaka)
Rick (Osaka)
5 jaren geleden

Leuk om te lezen Sven, echt een unieke -once in a lifelime- experience.