De Boomkwekerij Brexit Geen Brexit-deal? Dan gelden deze Britse importregels

Geen Brexit-deal? Dan gelden deze Britse importregels

0

Het Britse landbouwministerie Defra heeft alvast lijnen uitgezet voor de import en export van plantmateriaal, in het geval er tijdens de Brexit geen deal is tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Defra gaat ervan uit dat er nog altijd een deal komt, aangezien het zijn publicatie op 24 september begint met ’in het onwaarschijnlijke geval van een no-deal-scenario’. Komt er toch geen deal, dan zullen er Britse import- en exportregels gelden en, om planten in het VK te kunnen transporteren, een Brits plantenpaspoort-systeem.

’Merendeel laag-risico-planten’

De Britse regering heeft besloten dat het merendeel van planten en plantmateriaal een laag-risico (op insleep van schadelijke organismen) heeft. Volgens Defra zouden al die planten na maart 2019 ’net zo vrij het VK kunnen binnenkomen zoals nu’. Bij een no-deal zullen er volgens Defra wel uitzonderingen gelden: onder andere juist voor alle planten met EU-plantenpaspoort.

Vanaf december 2019 gaat echter de nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening gelden, met als wezenlijk onderdeel een uniform EU-plantenpaspoort: vanaf dan zijn alle boomkwekerijgewassen, pot-, perk- en kuipplanten paspoortplichtig in de EU. Al die planten zullen dus bij een no-deal aan de Britse grens worden gecontroleerd volgens Britse importregels.

 

Reageer op dit artikel

avatar