Geen Britse importheffing op EU-bloemen

Het Verenigd Koninkrijk heft geen importbelasting op bloemen die uit de Europese Unie komen. Het handelsverdrag, dat het VK en de EU op 24 december sloten, gaat uit van handel zonder tarieven en quota.

De EU en het VK gaan in de handelsdeal uit van vrije handel, zonder tarieven of quota’s. Deze uitgangspunten zijn van toepassing op alle goederen die het VK en de EU-landen verhandelen. Dus ook op agrarische producten, zoals bloemen.

Eerdere handelsdeals

Bij een no-deal-brexit zou het Verenigd Koninkrijk een importtaks van 8% invoeren op bloemen uit de EU. Bij planten was dit niet het geval.

In handelsdeals met Colombia, Ecuador en Kenia bepaalde het VK het importtarief op bloemen uit deze landen op 0%.

De handelsdeal tussen het EU en het VK voorkomt niet dat exporteurs naar het VK te maken krijgen met douaneformaliteiten. Planten dienen bovendien vanaf 1 januari 2021 in Nederland fytosanitair gekeurd te worden door de KCB. Snijbloemen volgen vanaf 1 april.

Inspecteren

De Britten gaan bovendien de importplanten en snijbloemen inspecteren. Lees hier meer over de veranderingen voor de export naar het VK in het digitaal magazine van de Bloemisterij.

Het Britse parlement, de Europese Raad (met eenparigheid van stemmen van alle 27 EU-lidstaten) en het Europees parlement dienen de handelsdeal nog te ratificeren.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties