Geen extreme importheffing VS op EU-snijbloemen

Snijbloemen uit de Europese Unie hoeven niet te vrezen voor een importheffing van 100% als ze naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd. Snijgroen en gedroogde bloemen lopen wel het risico om onder een hoog importtarief te komen.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving blijven snijbloemen uit Nederland en andere EU-landen sowieso gevrijwaard van hoge importheffingen in de Verenigde Staten.

Het plan van de Verenigde Staten om mogelijk een importheffing op diverse EU-producten te heffen is geen plan van de nieuwe regering onder leiding van Donald Trump. Het plan komt voort uit een dispuut tussen de EU en de VS over Amerikaans rundvlees met hormonen. Dit dispuut speelt al twintig jaar.

De EU laat geen rundvlees met hormonen toe op haar markt. Ondanks het feit dat de Wereld Handelsorganisatie (WHO) in 1998 al heeft bepaald dat de EU het Amerikaanse hormoonvlees moet toelaten. Omdat de EU geen gehoor geeft aan het oordeel van de WHO dreigt ze met sancties in de vorm van hoge importheffingen op bepaalde producten uit de EU.

Morgen (woensdag 15 februari) houdt een comité van het Amerikaanse Congres een hoorzitting met de Amerikaanse vertegenwoordiger voor de buitenlandse handel. Dan wordt bekend of er over snijgroen en gedroogde bloemen en nog andere producten waaronder kaas uit de EU in de VS een importheffing geheven gaat worden.