Geen groen perspectief consumenten

Het kabinet honoreert niet het beoogde doel van de lobby-actie ’Kabinet, gun mensen kleurrijk voorjaar in en om huis’ van Tuinbranche NL en de crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw. De tuincentra en bloemenwinkels gaan niet volledig open. „Daarmee worden zowel telers, sierteelafzetkanalen als consumenten een groen perspectief onthouden”, betreurt Frank van der Heide, directeur Tuinbranche NL.

Nou moet hij eerlijk toegeven dat hij tijdens de persconferentie van het kabinet op 23 februari hooguit een beperkte tot geen verlichting van de huidige coronamaatregelen had verwacht. „Ons pleidooi komt wat dat betreft op een iets minder gunstig moment. Het kabinet is veel tijd en energie kwijt geraakt aan de rechtszaak en spoedwet omtrent de avondklok. Nu dat hersteld is, denk ik dat de kans groeit dat ons pleidooi serieus wordt genomen. Ook omdat we naast de politiek sterk inzetten om onze boodschap bij consumenten te laten landen. Een boodschap die hopelijk aanslaat.” Van der Heide hoopt op verdere versoepelingen half, eind maart.

Niet slim

Dat de overheid niet ingaat op beoogd doel van de lobby-actie, vindt perkgoedteler Bas Sonneveld uit Honselersdijk ook niet slim. „Het is slimmer nu mensen weer gefaseerd in winkels binnen te laten dan dadelijk alles weer in een keer versoepelen. Waarom in supermarkten wel met honderden tegelijk, maar niet in tuincentra. Natuurlijk ben ook ik geen ervaringsdeskundige, maar wel sceptisch. Deze coronastrategie maakt de kans op een vierde golf in het najaar eerder groter dan kleiner”, verwacht de potplantenteler

Hij vindt bovendien dat het pleidooi hout snijdt. „Open tuincentra en bloemenwinkels zijn niet alleen een zegen voor bloemisterijtelers en afzetkanalen voor bloemen en planten. Het is eveneens goed voor het welzijn van mensen/consumenten.”

Begin tuinplantenseizoen

In de Bloemisterij van deze week komen meerdere telers en handelaren aan het woord over de start van het nieuwe tuinplantenseizoen. Waarin Van der Heide eveneens tekst en uitleg geeft over de lobby-actie ’Kabinet, gun mensen kleurrijk voorjaar in en om huis’.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties