Geen PEC meer voor Deense en Belgische planten die via Nederland naar VK gaan

Voor Deense en Belgische potplanten en bomen is niet langer een pre-exportcertificaat (PEC) vereist als ze via Nederland naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd worden.

NVWA heeft met België en Denemarken afspraken gemaakt om garanties af te dekken via een gezamenlijk register van niet-aanwezige organismen. Daardoor wordt voor die organismen het pre-exportcertificaat overbodig. Andere lidstaten volgen mogelijk nog.

Wel inspectie

Vanaf 1 januari 2021 hebben exporteurs op het VK een fytosanitair certificaat (FC) nodig voor bijvoorbeeld export van potplanten en bomen, waaronder producten waarvoor de CITES-bijschrijving vereist is. Veel zendingen voor het VK bevatten producten uit andere lidstaten. Een aantal van de exportgaranties over producten kunnen alleen afgegeven worden door het land van productie (bv. uitgevoerde veldinspecties).

Het producerende land dient de partij te voorzien van een pre-exportcertificaat waarin de betreffende keuringsinstantie garanties afgeeft. Nederland heeft dit pre-exportcertificaat nodig als onderbouwing voor de exportgaranties. Voor België en Denemarken is dit dus niet meer nodig. De planten en bomen uit die landen moeten in Nederland nog wel geïnspecteerd worden door respectievelijk KCB en Naktuinbouw.

Problemen voor exporteurs

Deze regelgeving leidde in januari tot problemen voor exporteurs. Jaap Kolff van Kolff Plants in Heesch sprak hier over op een seminar van de LTO vakgroep bomen, vaste planten de zonnebloemen. Planten en bomen uit bijvoorbeeld België die via Nederland naar het VK geëxporteerd werden, waren niet altijd voorzien van een pre export certificaat. Deze producten kunnen niet worden geëxporteerd naar het VK.

Vanaf 1 april 2021 is voor export van vrijwel alle plantaardige producten een FC voor het VK vereist. Snijbloemen en de meeste soorten groenten en fruit worden vanaf dat moment fytosanitair certificaat plichtig.

Lees hier meer over de handel tussen Nederland en het VK in de eerste maand van het jaar in het digitale magazine van de Bloemisterij. Hebben de Engelsen hun zaakjes op orde?

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties