Gelderse tuinbouw komt met icoonprojecten all electric en zonthermie

Het Gelderse tuinbouwcluster hoopt in 2018 te kunnen starten met het tweejarige project ’All Green Electric’, een bedrijfsconcept waarbij gewassen met elektriciteit worden belicht én verwarmd en waarmee in totaal €1 miljoen is gemoeid. Daarnaast hoopt het cluster In dezelfde periode €600.000 te kunnen steken in de aanleg van een zonthermie-veld met 24-uurs opslag in de ondiepe bodem.

Beide onderzoeken zijn in het oog springende icoonprojecten, opgenomen in de Versnellingsagenda Duurzaam Doen die voorzitter Rian Verwoert van Greenport Gelderland op 13 december heeft overhandigd aan Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning in Gelderland. Het is nu aan de provincie om te beslissen of er subsidie voor de uitvoering van de agenda komt of niet.

Per project is een ondernemer als trekker aangewezen. Trekker van het project ’All Green Electric’ is de Gelderse chrysantenteler Rochus van Tuijl. Trekker van het zonthermieproject is bloementeler Rick Gerichausen. Het Gelderse tuinbouwcluster – waartoe ook de glastuinbouwgebieden in de Bommelerwaard, Neerijnen en de regio Arnhem-Nijmegen behoren – wil binnen tien tot vijftien jaar energieneutraal, klimaatbestendig, emissievrij en circulair ondernemend zijn. Om die ambitie te verwezenlijken, moeten bestaande ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid volgens Verwoert versneld worden.

Icoonprojecten
Daarom heeft het cluster een versnellingsagenda opgesteld met vijftien relatief kortlopende (twee tot tweeënhalf jaar) projecten. Het gaat om zes grote icoonprojecten en negen kleinere impulsprojecten, waarmee in totaal €6,6 miljoen is gemoeid. Voor de glastuinbouw in het gebied zijn de icoonprojecten ’All Green Electric’ en Zonthermie van belang.

Impulsprojecten
Daarnaast zijn enkele impulsprojecten relevant voor de glastuinbouw. Daarbij gaat het onder meer om:
Duurzaam Grid: haalbaarheidsonderzoek naar aansluiting van het herstructureringsgebied in de gemeente Lingewaard op het duurzame grid Bergerden voor restwarmte, zuiver water, groene CO2 en eventueel een bedrijfsafvalwaterriool en snel internet (investering: €100.000);
CO2-net Bommelerwaard: in kaart brengen van CO2-vraag en –aanbod en ontwerpen van CO2-net (investering: €150.000);
Luisteren naar de plant: online meten van de fotosynthese via CropObserver (investering: €150.000).

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kwekerij Rodalin
Kwekerij Rodalin
5 jaren geleden

Redactie: volgens mij heb je de brochure Duurzaam Doen niet goed gelezen of niet goed begrepen!

Quincy von Bannisseht
5 jaren geleden
Antwoord aan  Kwekerij Rodalin

Bedankt voor jullie reactie!We hebben e.e.a. gecorrigeerd.