Gelderse verplaatsingsregeling geldt alleen voor volwaardige glastuinbouwbedrijven

De subsidieregeling van de provincie Gelderland voor de verplaatsing van glastuinbouwbedrijven geldt alleen voor glastuinbouwbedrijven die volwaardig in gebruik zijn. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Rechtbank Gelderland in een zaak waarbij de provincie in oktober 2016 een subsidieaanvraag van een potrozenkweker afwees. Het bedrijf wilde verplaatsingssubsidie voor een overgenomen kwekerij die minder dan drie jaar volwaardig in gebruik was. De provincie heeft die aanvraag naar het oordeel van de rechtbank terecht afgewezen.

In de betreffende zaak ging het om een potrozenkweker die in juli 2015 een stoppende bloemenkweker had opgekocht. Hij wilde het aangekochte bedrijf vervolgens met subsidie verplaatsen naar een door de provincie aangewezen concentratiegebied. Daarvoor was bij de provincie een aanvraag voor een verplaatsingssubsidie van €1 miljoen ingediend.

Volgens de provincie is de verplaatsingsregeling echter alleen bedoeld voor het verplaatsen van volwaardig in gebruik zijnde bedrijven. De provincie wil voorkomen dat niet levensvatbare bedrijven worden opgekocht om met subsidie nieuwvestiging of uitbreiding van andere bedrijven te financieren. Het door de potrozenteler opgekochte bedrijf was volgens de provincie niet levensvatbaar omdat het al elf jaar overwegend verliesgevend draaide en het de ondernemer daardoor te weinig inkomen opleverde. De rechtbank geeft de provincie daarin gelijk.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties