Gemeente Westland: ’Er blijft voorlopig gas beschikbaar voor tuinders’

Er blijft de komende jaren aardgas beschikbaar voor de verwarming van Westlandse glastuinbouwbedrijven en woningen, zo lang er onvoldoende alternatieven voor zijn ontwikkeld. Dat antwoordde de Westlandse wethouder Theo Duijvestijn onlangs op vragen van de VVD-fractie in de gemeenteraad.

 

Hij nam daarmee de zorg weg van VVD-fractievoorzitter Pieter Varekamp die de wethouder erop had gewezen dat het niet zo is dat met één vingerknip iedereen van het gas af is. „Ondernemers hebben geïnvesteerd in technische installaties (ketels en/of WKK’s) en er kan niet verwacht worden dat deze zonder meer in een korte of kortere periode kunnen worden afgeschreven of worden omgebouwd”, zo zei Varekamp tijdens een rondvraag in de raadscommissie Economie, Financieel beleid en Organisatie (EFO). Volgens Duijvestijn blijft er de komende jaren dus echter aardgas beschikbaar voor tuinders.

Voor zover Duijvestijn weet, zijn er in Westland geen ondernemers die recent een brief van minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) hebben gekregen waarin zij gesommeerd worden uiterlijk in 2022 te stoppen met het gebruik van Groningengas, zoals dat bij bedrijven in de glastuinbouwgebieden Agriport A7, Bergerden en Luttelgeest wel het geval was. De VVD-fractie had hiernaar geïnformeerd.

Energie Transitie Partners
De gemeente Westland zet zich volgens Duijvestijn in om zo snel mogelijk aardgas af te koppelen. Dat gebeurt in samenwerking met netbedrijf Juva en afval-energiebedrijf HVC. „Met Energie Transitie Partners (ETP) ondernemen we activiteiten die gericht zijn op het versnellen van aardwarmteboringen en het realiseren van een Westlanddekkend warmtenet. Daarnaast onderzoeken we de koppeling naar een regionale restwarmtevoorziening.” De Wethouder gaf ook aan dat de gemeente, samen met andere partijen, bezig is de randvoorwaarden te creëren die de toepassing van alternatieve duurzame energiebronnen mogelijk moeten maken, zoals een goede CO2-voorziening en de ontwikkeling van een multi-commodity smart grid.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties