Gemeente Westland presenteert visie op Floragebied

Tijdens een online bijeenkomst van de gemeente Westland maakte wethouder Albert Abee bekend dat de komende maanden een verkenning wordt gedaan naar het Floragebied. Het is nog niet duidelijk hoeveel hectares de bloemenveiling exact afstoot, en wanneer. „Hierover moeten wij nog in gesprek. We hopen in juni 2021 meer zicht te hebben op dit proces,” meldde Abee.

De ideeën die de gemeente Westland nu al heeft zijn woningbouw op het Floragebied voor studenten, starters en senioren die niet in de dorpskernen kunnen wonen. „Daardoor moet er ontspanning optreden in onze gemeente.” De komende maanden (tot december 2020) gaat de gemeente in gesprek met inwoners, lokale bedrijven, kennisinstellingen en mede-overheden om het gebied ‘te verkennen’, en te kijken wat haalbaar is.

Campus gaat organisch groeien
Ook moet er in de toekomst een campus ontstaan voor studenten in de glastuinbouw, aangrenzend aan het WHC-terrein „Dit zal organisch ontstaan. We moeten een aantrekkelijk vestigingsklimaat creëren. Vervolgens zal er een beweging vanuit de TU Delft komen met studenten die hier komen studeren. De juiste technologische bedrijven moeten hier naar toekomen. Dit zal tijd kosten.” Een tijdpad voor de  vestiging van de campus kon de gemeente nog niet aangeven.

Slecht bereikbaar voor bedrijven
Daarnaast pleit Westland voor een veel betere ontsluiting van het gebied met het openbaar vervoer. „Het is toch van de zotte dat wij zo slecht bereikbaar zijn voor bedrijven en studenten. We zijn groot geworden door met een relatief klein gebied een grote betekenis te hebben voor de tuinbouw. Als wij toekomstbestendig willen zijn, moet hier een hoogwaardige openbaar vervoerbinding (hov) komen die het Westland met Den Haag en Rotterdam verbindt.” Abee kon nog niet aangeven hoe lang de hov wordt, omdat niet bekend is hoeveel hectares er vrijkomen. De verkenning geldt voor een ‘plangebied’ van bijna 100 hectare.

In juli 2020 werd bekend dat de bloemenveiling Royal FloraHolland haar vastgoed in Naaldwijk af wilde stoten. Dit kwam voor de gemeente Westland op een perfect momentum, omdat zij zich aan het oriënteren was op de toekomst, aldus wethouder Abee.

 

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties