Geothermieprojecten in Limburg mogen binnenkort weer verder

De twee stopgezette geothermieprojecten in het Noord-Limburgse glastuinbouwgebied Californië zullen waarschijnlijk binnen enkele weken tot maanden weer worden opgestart. Dat meldt algemeen directeur Lodewijk Burghout van Glastuinbouwgebied Californië in dagblad De Limburger. Volgens hem blijkt uit analyses van specialisten dat het bestaande systeem bestand is tegen risico’s zoals aardbevingen.

Een van de projecten werd afgelopen zomer stilgelegd op last van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Aanleiding waren lichte aardbevingen in het gebied. SodM waarschuwde in 2017 dat Noord-Limburg een verhoogd risico op aardbevingen loopt als gevolg van de winning van aardwarmte in de buurt van actieve breuken in de diepe ondergrond.

Een ander aardwarmteproject, Californië Wijnen Geothermie, ligt sinds 10 mei 2018 stil vanwege een verstopte put. Het lukte ondanks meerdere pogingen niet dit euvel te verhelpen. Burghout verwacht dat dit project op termijn ook weer opgestart kan worden.

SodM zegt in een reactie dat het nog wacht op een zogeheten seismische risico-analyse. Pas als die is bestudeerd, kan SodM een oordeel vellen over een eventuele hervatting, aldus De Limburger.

Volgende week staat in Bloemisterij een interview met David Bruhn, hoogleraar geothermie aan TU Delft.

Foto Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties