Geslaagde eerste teelt chrysanten op ErfGoed teeltvloer

    Een teeltproef met chrysant Baltica ‘los van de grond’ leverde zware takken met goed blad op. Een geslaagde eerste test in 20 cm grond op een ErfGoed teeltvloer. De tweede teeltronde begint week 48.

    Bij de door ErfGoed geïnitieerde proef is een laag van 20 cm teeltaarde aangebracht op een teeltvloer van hard gesteente met daarop gronddoek. Het betrof een potgrondmengel en twee substraten die uit de kas van chrysantentelers komen. Onderzoeksleider Van Bommel van Erfgoed: „Telers hebben flink geïnvesteerd in hun grond, het zou dus een gemiste kans zijn als we daar geen gebruik van maken.” Volgens ErfGoed is het door de relatief dunne laag grond ook veel makkelijker om de kwaliteit van de teeltlaag op niveau te houden met bijvoorbeeld biostimulanten en bodemverbeteraars. Ook ontsmetten is effectiever door die dunne laag. En het is een gesloten teeltsysteem, dus zonder emissie en met mogelijkheid tot hergebruik van voeding en water.

    Onderdoor water geven

    In de proefkas bij ErfGoed, leverancier van teeltvloeren, waren vier bakken van ongeveer 10 m2 beschikbaar. Een van de drie grondmengsels is in twee bakken gebruikt. De stekken van cultivar Baltica (48/m2) zijn 25 juli gepoot en kregen alleen kort daarna een paar keer bovendoor water. In de rest van de teelt is vocht toegediend van onderaf, vanuit de ErfGoed teeltvloer. Het betrof een normaalcultuur; de natuurlijke nachtlengte bepaalde de snelheid van bloei. Daardoor was de teeltduur zo’n 5 weken langer dan in een standaard chrysantenkas met verduisteringsdoek. Bij de oogst in week 45 viel adviseur Rene Corsten van Delphy vooral op dat het blad van onder tot boven goed was. „Door de lange teeltduur en het feit dat we teelden in een relatief dunne laag substraat, had ik bladproblemen verwacht. Het systeem blijkt behoorlijk robuust te zijn. We hadden geen problemen met voeding of wortels.”

    Overzicht van de proef op 20 oktober 2020 (beeld Delphy Chrysant). Bakken met daarin de ErfGoed teeltvloer waar een laag substraat van zo’n 20 cm op is aangebracht.

    Optimaliseren

    De plantdichtheid, maar vooral de afwijkende teeltduur en -wijze verklaren de extra scheutgroei en het takgewicht bij de oogst; tot 200 gram en zo’n 150 gram voor een tak van 80 cm. Zware kwaliteit. In de nieuwe teeltronde, plantweek 48 met 40 stekken/m2 van Baltica, willen ErfGoed samen de proefpartners, adviesbedrijf Delphy, toeleverancier Van Iperen en chrysantenveredelaar Deliflor, een paar dingen optimaliseren. Er komt CO2-dosering, men neemt meer voedingsmonsters voor secuurder bemesten, en er wordt 160 micromol assimilatiebelichting geïnstalleerd. Corsten: „De komende teeltronde kunnen we de daglengte wel exact sturen en tevens intensief bijbelichten. De KD-fase gaat 12 tot 14 dagen duren, vergelijkbaar met de praktijk.”

    Meer info over de proef is te vinden op de site van ErfGoed.

    De eerste, verkennende teeltproef leidde tot zware takken met goed blad van onder tot boven.
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties