Geslaagde viering van Nationale Tulpendag

Ruim 15.000 mensen kwamen zaterdag naar de Dam in Amsterdam om de Nationale Tulpendag te vieren. Voor de officiële aftrap van het nieuwe tulpenseizoen hadden Nederlandse tulpenkwekers voor het negende jaar op rij een pluktuin aangelegd met 200.000 tulpen in diverse kleuren. Het jaarthema was ‘World of Colours’.

Onder grote belangstelling van de internationale pers werd de tuin dit keer geopend door tulpenprinsesjes (wenskinderen) van Make-A-Wish Nederland. Daarna kon het aanwezige publiek gratis een bosje tulpen plukken.

Wereldfeest
Nationale Tulpendag is een initiatief van Nederlandse tulpenkwekers, verenigd in het collectief Tulpen Promotie Nederland (TPN). Samen nemen ze veruit het grootste deel van de kosten voor hun rekening. Voorzitter Arjan Smit kijkt met trots terug: “Het evenement staat bol van vrolijkheid en saamhorigheid. Het thema was dit jaar dan ook ‘World of Colours’. Met onze kleurrijke tulpen willen we ieder mens blij maken. Ongeacht geslacht, geloof, geaardheid of nationaliteit.” Speciaal voor de 2020-editie van het evenement is samengewerkt met Make-A-Wish Nederland, die haar 30-jarig jubileum viert. Make-A-Wish International bestaat 40 jaar. Wenskinderen Zoé uit Purmerend, Femke uit Weesp en Evy uit Almere openden als prinsesjes samen met actrice Fockeline Ouwerkerk, ambassadeur van de stichting, de pluktuin. Smit: “We hebben de kinderen hopelijk een onvergetelijke dag bezorgd!”

TPN-voorzitter Arjan Smit en actrice Fockeline Ouwerkerk, ambassadeur van de stichting Make-A-Wish kregen bij de opening van de pluktuin assistentie van de wenskinderen Zoé uit Purmerend, Femke uit Weesp en Evy uit Almere, die verkleed waren als prinsesjes.

Pluktuinen in België, Duitsland en de VS
Het tulpenevenement heeft ook buiten Nederland navolging. TPN levert daarvoor alleen kennis. Respectievelijk het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, de Nederlandse overheid, en brancheorganisatie Anthos betalen tulpenpluktuinen in België, Duitsland en de VS. De Belgen genoten voor het 3e jaar op rij van een pluktuin met 100.000 tulpen aangelegd op het Koningin Astridplein in Antwerpen. De Het thema van het feest was ‘Suske & Wiske’. Deze stripfiguren vieren in 2020 hun 75ste verjaardag. In Duitsland is van 17 tot en met 26 januari 2020 een tulpentuin te bewonderen op de consumentenbeurs Grüne Woche in Berlijn. In de Verenigde Staten wordt Tulip Day gehouden op 7 maart 2020 in San Francisco.

Samenwerking met vele partijen
De 200.000 tulpen voor de pluktuin in Amsterdam werden geprepareerd door A&P Flowers uit Andijk. Arjan Smit: “Het is geweldig dat er zoveel partijen vaak belangeloos hebben meegewerkt aan de Tulpendag. Veel dank ook aan de vele vrijwilligers die klaar stonden om de tuin op te bouwen en tot het eind bleven om de Dam weer keurig opgeruimd achter te laten.” Samenwerkingspartijen in 2020 waren Van Straalen de Vries Transport, De Wit Transport, Varga-Beemster Transport, veredelaars Hybris, Remarkable, Vertuco en Holland Bolroy, loonbedrijf No Limit, Gemeente Amsterdam en Keukenhof.

Een korte filmimpressie van de Nationale Tulpendag vindt u hier

De tulpenpluktuin op de Dam in Amsterdam, kort voor de opening van de Nationale Tulpendag op 18 januari 2020.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties