Getopte snijhortensia kan goede oogstspreiding geven

  Snijhortensia’s presteren heel verschillend al ze laat, 1 of 15 april, getopt worden. Zo is het bij de cultivars Royal King en Royal Palace het een goede manier om veel later dan gebruikelijk verse bloemen te oogsten. Zo’n oogstspreiding lukt niet met Royal Wedding, blijkt uit een kleinschalige proef van veredelaar HBA.

   

  Hydrangea Breeders Association (HBA) voerde dit jaar in de eigen kas in De Kwakel een kleinschalige topproef uit. Van alle aangeplante soorten snijhortensia werden twee exemplaren half maart getopt, twee planten op 1 april en twee planten op 15 april. Het achterliggende doel was om te bepalen welke HBA-snijhortensia-rassen geschikt zijn voor maximale oogstspreiding, legt HBA-gewasdeskundige Erik van Rossum uit. Het is in het vak bekend dat toppen kan leiden tot oogstspreiding, maar niet elke cultivar is daarvoor geschikt.

  De kas met snijhortensia’s werd niet verwarmd; alleen vorstvrij houden en in het voorjaar een beetje stoken voor het vocht. Half mei is het kasdek voorzien van een krijtlaag. De watergift was voor alle hydrangea’s gelijk, dus zowel getopt als ongetopt. Sommige rassen ondervonden gevolgen van de hittegolf in augustus en legden in die periode moeilijker knoppen aan.

  De topproef laat een aantal verrassende resultaten zien, toont Erik van Rossum in onderstaande korte video uit. Zo blijkt dat Royal Parade, prima tot 1 april terug te knippen is. Nog betere resultaten leverden Royal King en Royal Palace. Van Rossum: ‘Deze twee soorten konden we dit jaar tot wel 15 april toppen. Beiden leverden tot laat in het seizoen nog voldoende verse bloemen op. Dat is best uitzonderlijk.” Royal Wedding moet je in een koude kas niet na half maart toppen, blijkt uit deze kleinschalige proef. Later toppen leidt tot loze takken bij die cultivar.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties