Gewasbeschermingsindustrie stelt zichzelf ambitieuze doelen

  De Europese gewasbeschermingsindustrie (ECPA) wil komende 10 jaar meer dan € 14 miljard investeren in innovatie, precisielandbouw en digitale technologieën en 4 miljard euro in nieuwe biopesticiden. Steun vanuit wet- regelgeving is gewenst.

  Géraldine Kutas, directeur van ECPA zegt dat de Europese gewasbeschermingsindustrie serieus wil bijdragen aan de beleidsinitiatieven van de Green Deal. De bedrijven hebben daarom meetbare, ambitieuze doelen opgesteld. Die zogenoemde commitments van ECPA geven de komende tien jaar sturing aan de ontwikkeling van innovatieve technologieën, de invulling van de circulaire economie en de verdere bescherming van mens en milieu.

  Het gaat om:
  • Innovatie en investeringen: In tien jaar tijd zal de gewasbeschermingsmiddelen-industrie 10 miljard euro investeren in innovatie, precisielandbouw en digitale technologieën en 4 miljard euro in nieuwe biopesticiden. Om de innovaties daadwerkelijk voor boeren en tuinders beschikbaar te krijgen, is steun vanuit wet- regelgeving een voorwaarde.
  • Circulaire economie: De industrie wil de inzameling van lege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen versterken en streeft naar een inzamelpercentage van 75%.
  • Bescherming van mens en milieu: De industrie wil de blootstelling van boeren, tuinders maar ook van omwonenden en de emissie naar het milieu verder minimaliseren door het kennisniveau over geïntegreerde gewasbescherming bij boeren en tuinders verder te verhogen, de emissie te verminderen en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen te stimuleren.

  Volgens Kutas zijn de commitments voor de gewasbeschermingsbedrijven een uitdaging, maar die zijn vastbesloten om ze waar te maken. De ECPA roept de Europese Commissie op om duurzame landbouw met passende regelgeving te ondersteunen, waardoor innovaties de boeren en tuinders ook bereiken. „We gaan de komende tien jaar de vooruitgang in onze branche volgen en zullen regelmatig rapporteren over de ontwikkelingen”.

  Nefyto, de belangbehartiger van gewasbeschermingsfabrikanten voor de Nederlandse markt, ziet de nieuwe ambities van ECPA en de aangesloten bedrijven als belangrijke ondersteuning voor het uitvoeringsprogramma van de Toekomstvisie gewasbescherming 2030, waaraan momenteel door betrokkenen de laatste hand wordt gelegd. Nefyto zal op alle mogelijke manieren helpen de ambities waar te maken.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties