Gezamenlijk tuinbouwriool Bommelerwaard een feit

    Het gezamenlijke tuinbouwriool, aangelegd door de gemeente Zaltbommel en Waterschap Rivierenland, is af. De afgelopen weken is al 25.000 kubieke meter afvalwater van de glastuinbouw in de Bommelerwaard afgevoerd en gezuiverd.

    In dit project werkten de gemeente Zaltbommel en Waterschap Rivierenland samen met vijftig tuinders en drinkwaterbedrijf Dunea aan schoon water. Die samenwerking van tuinbouwondernemers en de overheid is volgens de gemeente uniek in Nederland. Meestal bevat een riool namelijk tuinbouwwater gemengd met water van huishoudens.

    De ruim 250 hectare aan glastuinbouw voert het afvalwater af via 54 pompen en 35 kilometer rioolleiding. Een speciale installatie, die Waterschap Rivierenland bouwde bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Zaltbommel, filtert het water. Zowel meststoffen als gewasbeschermingsmiddelen worden gezuiverd, zodat de aangesloten ondernemers nu al voldoen aan de nulemissie voor meststoffen van 2027. Na zuivering stroomt het water de Waal in. De Afgedamde Maas, waar het drinkwater van 1,4 miljoen Nederlanders vandaan komt, wordt niet belast met dit afvalwater.

    Het afvalsysteem is afgelopen jaar aangelegd door de gemeente en het waterschap, maar komt uiteindelijk voor de rekening van de tuinders. De komende twaalf jaar betalen telers jaarlijks € 949/hectare voor de aanleg van de riolering, meldt vakblad G&F. Daarna blijven onderhoudskosten over. De zuiveringskosten zijn jaarlijks € 531/hectare. De provincie Gelderland, Dunea en de Europese Unie leveren ook een bijdrage aan de vijf miljoen euro kostende leiding en zuivering. De EU stelde een subsidie van 1,7 miljoen euro beschikbaar.

    Plaatsing van een pompput voor de tuinbouwriolering in de Bommelerwaard. Foto: Jirre den Biesen

    De gemeente Zaltbommel maakt een filmpje over het nieuwe tuinbouwriool in de Bommelerwaard

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties