Giant Brother houdt je in de gaten in China!

In China is Big Brother nu Giant Brother. China en Big Data. Het gaat razendsnel. Kunstmatige intelligentie is overal. China heeft een uiterst geavanceerd softwaresysteem ontwikkeld dat onder andere gebruik maakt van gezicht- en stemherkenning.

Veel van de 180 miljoen camera’s die er nu in China draaien – in de komende drie jaar komen er naar verwachting nog 400 miljoen bij –
maken gebruik van deze technologie. Gezichtsherkenning wordt gebruik om criminelen, drugsgebruikers en schuldenaars op te pakken. 

Deze techniek zit ook in speciale brillen die door wetshandhavers gebruikt worden om binnen enkele seconden alle persoonsgegevens te verkrijgen van de persoon waarnaar ze kijken.

Loop je door rood, dan komt je foto direct op een mega billboard tevoorschijn. Doe je dat meer dan vijf keer dan krijg je het predicaat asociaal opgeplakt. De data worden gelinkt aan werkelijk alles. Na vijf keer door rood lopen krijg je geen hypotheek meer, worden verzekeringen geweigerd, ben je niet meer welkom in een ziekenhuis en kun je geen bankrekening openen. Alles wordt op deze manier aan elkaar gelinkt. Bel je iemand op die toevallig wat schulden heeft, dan krijg je geen kiestoon maar een opsomming van de schulden van betreffende persoon.

Volgens de overheid is het te doen om terrorismebestrijding. Of eigenlijk, het voorkomen daarvan. Het systeem werkt met algoritmen, die bepalen of je gedrag vreemd is of niet. Wordt het als vreemd bestempeld dan word je opgepakt en vastgezet of naar een ‘politiek opvoedcentrum’ gestuurd. China zegt dat het streeft naar een integer, kredietwaardige samenleving. Als je weet dat je in de gaten gehouden wordt, ga je je vanzelf beter gedragen is de gedachtegang.

Privacy is hier iets van vroeger. En hierbij vergeleken is lekken van Facebookgegevens kleuterwerk. Naar de sauna raad ik al helemaal niet aan. Wie weet wat voor herkenningssoftware daar draait…

Ik schrijf deze column offline. En verstuur hem straks via een VPN. Kunnen ze me in ieder geval niet traceren aan de hand van mijn IP-adres. Misschien moet de redactie ook maar een zonnebril en een snor op mijn foto plakken. Om gezichtsherkenning wat om de tuin te leiden…

Cok Harteveld,

General manager Van den Berg Roses, China

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties