Girowinnaar Richard Carapaz zette Ecuador op zijn kop

Het zal de wielerliefhebbers niet ontgaan zijn. We hebben er sinds vorige week een ware sportheld bij in Ecuador: Richard Carapaz. Na drie weken van stoempen, aanvallen en afzien bleek hij verrassend de sterkste in de Giro d’Italia. Nu zijn we in Ecuador niet heel verwend met kampioenen, dus nu we eindelijk eens konden juichen, stond het hele land op zijn kop. President Moreno had zelfs bevolen dat de laatste etappe voor iedereen live te zien moest zijn. En overal in het land werden in allerijl reusachtige beeldschermen opgebouwd.

Het is het succesverhaal van een arme boerenzoon die het tot de absolute wielertop heeft geschopt. Vandaag was het grote onthaal in Quito. En wat een feest! De stad kleurde roze. Alleen de paus werd waarschijnlijk ooit groter onthaald. En dat in een land waar tot voor kort nauwelijks iemand nog van wielrennen wist. Ecuador heeft gewoon geen fietscultuur. Er zijn geen fietspaden. Het ontbreekt aan respect. En de fiets wordt niet als serieus vervoersmiddel gezien. Begrijpelijk. Want het is ook helemaal zo eenvoudig nog niet, om een tourtochtje te maken door het berglandschap van de Andes.

Desalniettemin probeert de stad Quito het fietsen wél te stimuleren via onder meer de ‘ciclopaseo’. Dat is een 30 km lange autovrij gemaakte fietsroute die iedere zondag van noord naar zuid de stad doorkruist. Of door middel van city-bikes, die je na registratie 1 uur lang gratis kunt gebruiken. Maar het blijft uitzonderlijk om woon-werkverkeer op de fiets te zien. Van ons personeel komt er welgeteld eentje op zijn stalen ros naar kantoor. In de bloementeelt is het beeld niet anders. Men komt zelfs eerder op de brommer dan per fiets naar de tuin. Maar veruit de meeste werknemers (95%) worden opgehaald en weggebracht door het vervoer van de kwekerij zelf. Dat zelfde geldt voor de tuinen in Colombia.

Terug naar Carapaz. Dat zijn succes zal leiden tot een groeiende populariteit van de sport bij de jeugd, dat kan haast niet missen. Als extra stimulans heeft de president meteen daags na zijn overwinning de 30% importheffing op racefietsen afgeschaft. Laat het de opmars zijn naar nog vele mooie Ecuadoraanse wielerjaren, die nog komen gaan.

Victor van Dijk,

Area-manager Zuid-Amerika, FleuraMetz

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties