’Glasareaal niet bepalend voor kracht tuinbouw’

„De kracht van de tuinbouw, de kracht van Westland, is niet af te meten aan het aantal hectares glas, maar aan de duurzame bijdrage die de sector levert aan de gezondheid en het welzijn van mensen.” Dat stelde de Westlandse burgemeester Sjaak van der Tak afgelopen weekend in een opiniebijdrage in het Algemeen Dagblad.

De tuinbouw is volgens Van der Tak meer dan glas. „Binnen de sector is er onvoorstelbaar veel kennis en innovatiekracht op het gebied van voedsel, duurzaamheid, energie en water.” Die kennis zal, volgens hem, een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de sector zelf, maar ook wereldwijd.

Wil de tuinbouw internationaal concurrerend blijven, dan moet de sector volgens de Westlandse burgemeester de krachten bundelen en grenzen verleggen. „De bloemenveiling moet weer een vooraanstaande rol gaan spelen tussen tuinders en handelshuizen.” Ook pleit hij voor kennisdeling met buitenlandse partners, zoals in China.

’Lonkend perspectief’
Van der Tak stelt dat er in de glastuinbouw nog nooit zo weinig is verdiend als in de afgelopen jaren. Ook is het rendement gedaald, neemt het glasareaal geleidelijk af, is de investeringsruimte beperkt, gaan kwekerijen failliet en schrijft FloraHolland rode cijfers. „De tuinbouw heeft het zwaar, maar er ligt een lonkend perspectief in de nieuwe realiteit”, aldus de burgervader.