Glasparel Zuidplaspolder krijgt restwarmte vanuit Rotterdam

Het nieuw te ontwikkelen glastuinbouwgebied Glasparel Zuidplaspolder, langs de A12 bij Waddinxveen, krijgt eind 2018 restwarmte vanuit de Rotterdamse haven. Projectontwikkelaar Wayland Developments en Warmtebedrijf Rotterdam hebben daarover onlangs een intentieovereenkomst gesloten.

Mede door de nieuwe aanvoer van restwarmte kunnen tuinders in de Glasparel Zuidplaspolder hun energieprijs voor tien jaar vastleggen. „Dat is met de huidige lage energieprijs zeer aantrekkelijk en een extra reden om in de Glasparel te ondernemen”, aldus directeur Arnaud van der Eijk van Wayland Developments.

Heineken
Voor het gebied, waarin ruimte is voor 90 ha nieuwe glastuinbouw, is sinds 2010 al een CO2-distributienetwerk beschikbaar. In het vierde kwartaal van 2018 moet het gebied zijn aangesloten op het leidingtracé voor warmtelevering vanuit Rotterdam naar Leiden, een netwerk dat onderdeel moet worden van de Warmterotonde Zuid-Holland. Bij dit al lopende project werken Nuon, Heineken Nederland, de gemeenten Rotterdam en Leiden, Warmtebedrijf Rotterdam en de Provincie Zuid-Holland samen.

De aanvoer van Rotterdamse restwarmte kan tuinders in het nieuwe glastuinbouwgebied meer flexibiliteit bieden om zowel warmte af te nemen als te delen met andere tuinders. „Op momenten dat het netwerk meer warmte biedt dan in Leiden nodig is, distribueren wij dat naar de bestaande en nieuw te vestigen glastuinbouwbedrijven van de Glasparel en Zuidplaspolder. Tuinders kunnen dan kiezen tussen restwarmte en hun eigen warmtevoorziening”, aldus energiedeskundige Ewald Pelser van Wayland Developments.

Warmteplatform
Voor dit scenario zal een warmteplatform moeten worden opgezet, waarvan volgens Pelser alle tuinders in het gebied kunnen deel uitmaken. „Toekomstige duurzame warmtebronnen moeten ook warmte gaan leveren via dit warmtenetwerk.”