Vakblad voor de Bloemisterij Energie Glastuinbouw Alton in 2030 vrijwel energieneutraal

Glastuinbouw Alton in 2030 vrijwel energieneutraal

0

Begin januari werd de eerste kwekerij in glastuinbouwgebied Alton bij Heerhugowaard aangesloten op warmte van energie- en afvalverwerkingsbedrijf HVC in Alkmaar. Komende maanden volgen meer bedrijven. De warmtelevering is een van de initiatieven om dit gebied weer naar een hoger niveau te tillen. In 2030 moet Alton een van de meest duurzame glastuinbouwgebieden in Nederland zijn.

Tien jaar geleden zag de toekomst van glastuinbouwgebied Alton er heel anders uit. Veel rozenkwekers die vanuit de omgeving van Amsterdam naar Heerhugowaard waren getrokken, ­leden onder de concurrentie uit het buitenland. Het gebied dreigde te verpauperen. Dit leidde er toe dat een tuinder aan de gemeente vroeg of hij caravans mocht stallen. „Uit gesprekken met ondernemers bleek dat de meesten dit toch liever niet zagen”, zegt Monique Stam, wethouder in Heerhugowaard met glastuinbouw in haar portefeuille. „Maar dan moest er wel meer perspectief komen voor dit gebied.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
Joef Sleegers
Joef Sleegers werkt sinds 2006 bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.

Reageer op dit artikel

avatar