Vakblad voor de Bloemisterij Energie Glastuinbouw Nederland vraagt nieuwe SDE++regeling voor CO2

Glastuinbouw Nederland vraagt nieuwe SDE++regeling voor CO2

0

„Groei van het CO2-aanbod door afvang en levering aan de glastuinbouw is essentieel voor een klimaatneutrale glastuinbouw. Dat vraagt dus om een nieuwe regeling”, zei Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, vorige week aan de Klimaattafel Landbouw. „We denken daarbij aan een SDE++ regeling. Niet alleen maar voorgeschreven, maar in samenwerking ontwikkeld.” Hoe de regeling er exact uit zal zien is nog niet duidelijk. Op dit moment buigt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat zich hier over.

Bij de energietransitie heeft de glastuinbouw de overheid op een aantal punten nodig, gaf Van der Tak aan. Volgens hem moet worden voorkomen dat de industrie alle CO2 ondergronds in het CCS gaat opslaan. Hij vroeg om het opheffen van de afvalstatus van CO2 uit afvalverbranding. „Want afval is echt essentieel voor de CO2-levering aan de glastuinbouw.”

Verder pleitte Van der Tak voor versnelde aanleg en uitbreiding van elektriciteitsnetwerken. „Netwerken in de Bommelerwaard en Greenport Aalsmeer zijn ontoereikend. Het duurt zes tot zeven jaar voordat die voldoende capaciteit hebben. Waarom niet een model bedenken waarin de netwerkbeheerders voorinvesteringen doen en de glastuinbouw die uiteindelijk mee gaat financieren?”

Op het verlanglijstje stond ook een dynamisch netwerktarief voor alle energievormen, zoals warmte, elektriciteit en gas, zodat tuinders kunnen kiezen en de piek kunnen opvangen.

Het rondetafelgesprek aan de Klimaattafel Landbouw is te volgen door op de foto te klikken. Op de pagina die dan verschijnt, zijn de sprekers direct te selecteren in het rijtje aan de rechterkant.

Reageer op dit artikel

avatar