Glastuinbouwgebied Californië start aanleg tweede geothermiebron

Glastuinbouwgebied Californië start deze maand in Horst met de voorbereidingen voor het boren van een tweede geothermiebron. De bron is een initiatief van vier tuinders en Californië BV.

De tweede bron in Noord-Limburg gaat in eerste instantie warmte leveren aan drie bestaande groentekwekerijen – Gielen kwekerij BV (tomaten), Van Lipzig tuinderijen BV (komkommers), Sweet Lions B.V. (cherrytomaten) – die samen goed zijn voor 27 ha glas. Verder staat nog één perceel in de verkoop. De koper daarvan kan bij bouw gelijk aansluiten op het aardwarmtenetwerk.

De betrokken ondernemers hebben zich verenigd in een BV die eigenaar wordt van de bron. Zij worden aandeelhouders en zullen de bron op die manier dan ook zélf gaan exploiteren. Een eventuele vierde deelnemer kan volgens de drie telers heel goed een tuinder met assimilatiebelichting zijn. De ontwikkelingen op de energiemarkt zijn volgens hen dusdanig dat zij hun stroom voor de belichting kunnen inkopen en hun kassen kunnen verwarmen via geothermie.

Boortoren
Momenteel worden in Californië de zogeheten conductorpijpen geboord. Daarna wordt daaromheen een boorlocatie aangelegd. De boortoren voor de diepere secties wordt in oktober opgebouwd, waarna het boren in november zal starten. In april 2016 kan naar verwachting de eerste warmte geleverd worden.