Glastuinders Alton richten ondernemersvereniging op

Tuinders in glastuinbouwgebied Alton hebben onlangs een eigen ondernemersvereniging opgericht. Hiermee willen ze één geluid laten horen naar met name de gemeente Heerhugowaard, waarmee wordt gesproken over modernisering en herstructurering van het gebied.

Tot nu toe hebben dertien telers aangegeven zich te willen aansluiten bij de vereniging. „Onder hen bevindt zich ook een aantal oud-tuinders die hun tuin verhuren aan derden. Die huurders mogen natuurlijk ook meepraten in de vereniging, maar zullen beperkt stemrecht krijgen. Bij de club komen voornamelijk siertelers. In het gebied worden rozen, alstroemeria’s, lelies, chrysanten, perkplanten, amarylllis en tulpen geteeld. Ik ben de enige groenteteler”, aldus Marcel Numan, voorzitter van de kersverse club.

Restwarmte
De vereniging werkt, met ondersteuning van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, aan een visie voor 2030. Begin 2016 wordt deze naar verwachting aan de gemeente gepresenteerd. Belangrijk onderdeel in de visie is het gebruik van restwarmte, afkomstig van afvalverbrander HVC in Alkmaar. Voor de benodigde aanleg van een transportleiding naar Alton moet een businesscase worden gemaakt. Deze kan volgens Numan elk moment klaar zijn.

Het bestuur van de vereniging bestaat uit vijf leden: paprikateler Marcel Numan (voorzitter), Melvin Tesselaar, (alstroemeria’s), Bernadette Bijman-Kroon (chrysanten), Gerrie Sol (rozen) en Leo van der Hulst (kuipplanten en rozen).

Lees meer hierover in het Vakblad voor de Bloemisterij nummer 52/53.