De Boomkwekerij Teelt Glyfosaat zit in 45% van Europese landbouwgronden

  Glyfosaat zit in 45% van Europese landbouwgronden

  0

  Vanwege nieuw internationaal bodemonderzoek vinden wetenschappers het niet verstandig om glyfosaat opnieuw toe te laten.

  Een internationale groep wetenschappers heeft onder leiding van Wageningen University & Research meer dan 300 monsters onderzocht van landbouwgronden in 10 EU-landen, zo meldt Nature Today.

  Daaruit blijkt dat 45% van die gronden glyfosaat en AMPA bevat, het meest stabiele afbraakproduct van glyfosaat. De AMPA-concentraties liepen op tot 2 milligram per kilogram grond. Voor bodem is geen officiële norm, maar drinkwater mag maximaal 0,1 microgram per liter bevatten.

  Grote kans op verdere verspreiding

  Als glyfosaat en AMPA aan bodemdeeltjes zijn gehecht, bestaat er volgens de onderzoekers een grote kans op verdere verspreiding van de verontreiniging. Bijvoorbeeld door winderosie of afspoeling van verontreinigde grond. „Dan kunnen ook mensen er direct aan worden blootgesteld”, aldus professor Violette Geissen, „want glyfosaat hecht zich aan zeer kleine deeltjes die je kunt inademen.”

  De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science of the Total Environment.

  Woensdag (25 oktober) stemt de Europese Commissie over een nieuwe toelating van glyfosaat.

   

   

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar