Goed gevulde gasbuffers doen prijs daggas weer iets dalen

Na de stijging twee weken terug en nog in het begin van de afgelopen week van het daggas, liep de prijs halverwege vorige week weer iets naar beneden. Ook de lange termijnprijzen liepen iets terug naarmate deze week vorderde. Oorzaken waren het mildere weer en de dalende olieprijs.

Waarschijnlijk is in deze daling ook een rol weggelegd voor de huidige probleemloze aanvoer van gas vanuit Rusland en Noorwegen. Ook zijn de gasbuffers op dit moment goed gevuld. De afgelopen zomer verliep dit nog zeer moeizaam. De stabielere situatie rondom de kerncentrales zorgt ook voor minder behoefte aan gas voor de opwek van elektriciteit.

Elektriciteit
De korte termijnprijzen waren de afgelopen week een stuk minder hoog dan de week daarvoor. Het ontbrak aan koude temperaturen en er stond redelijk wat wind, wat ervoor zorgde dat de APX-prijs redelijk kon zakken.

De prijzen voor de langere termijn zaten de afgelopen week ook weer een beetje in een dalende lijn. Dit had niet echt te maken met een sterk dalende kolenprijs, de kolenprijs schommelde een beetje en eindigde ongeveer op hetzelfde niveau als de week ervoor. Was er eerder nog een behoorlijke vraag naar steenkool, de afgelopen week liep deze vraag enigszins terug doordat er minder zorgen zijn over de stakingsdreiging van mijnwerkers in Australië en minder ongerustheid over de problemen met de kerncentrales in Frankrijk.

Olie
Nadat de olieproductie beperkende afspraken van de OPEC-leden en Rusland tot stand zijn gekomen op 30 november jongstleden is de prijs van een vat ruwe olie wat gedaald. De handelaren hadden fors gespeculeerd op hogere prijzen en verdergaande afspraken, waardoor de verhoging al in de koers ingeprijsd is gebleken. De teruggelopen olievoorraad in Amerika heeft ook de olieprijs niet kunnen opstuwen.

Volgens berichten uit Amerika is de binnenlandse vraag teruggelopen, terwijl de productie faciliteit aan het stijgen is. Volgens Baker Hughes is het aantal boorplatforms toegenomen in stuks, en de verwachting is dat dit aantal doorstijgt op dit prijsniveau.

In China zijn er instructies van kracht geworden in diverse regio’s om de energieprijzen terug te dringen, te denken valt hierbij dat er extra kolenmijnen kunnen worden geopend.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

Pijpleidingen voor gas liggen in Noorwegen klaar om te worden aangelegd. | Foto: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties