Goed veredelen gaat niet samen met goed telen

Het is de stellige overtuiging van Ellen Akerboom dat goed veredelen niet goed samen gaat met goed telen. Maar telen geeft volgens haar wel een betere kijk op de veredeling van een gewas. Bovendien verschaft de verkoop van planten inzicht in wat eindklanten willen. Dus helleborus telen zal Akerboom dan ook altijd blijven doen naast de focus leggen op de veredeling van dit gewas.

In 1997 treedt niet alleen dochter Ellen toe tot het bedrijf van haar ouders Peter en Gerda Akerboom; het is ook het jaar dat helleborus in het teeltplan wordt opgenomen als snijbloem naast aster. Met de komst van Ellen groeit namelijk nog meer de behoefte om meer
activiteiten te ontwikkelen in de winter. De oogst van asters loopt immers van half mei tot eind oktober. In een koude kas is helleborus volgens de eigenaren de beste bloeiende aanvulling. Tulp kan uiteraard ook, maar ze storten zich liever niet op dit massaproduct.

Acht jaar houden ze de combinatie vol. De snijsoorten Helleborus argotifotius en Helleborus foetidus geven echter te veel uitval op de zware kleigrond van de kwekerij in Ter Aar. Prijstechnisch is het nooit een succes geweest.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties