Goederenvervoer naar VK essentieel; land deels in lockdown

  Het ene na het andere land sloot gisteren de grenzen voor reizigers vanuit Groot-Brittannië vanwege de gemuteerde versie van het coronavirus die er rondwaart. Beroepsgoederenvervoer is door de Engelse regering betiteld als essentieel, dus het vrachtvervoer van bloemen en planten kan vooralsnog gewoon doorgaan. Grote delen van Engeland zijn sinds 20 december in lockdown gegaan.

  Dat goederenverkeer essentieel is, heeft een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson gezegd. Voor de haven van Dover ontstonden gisteren al lange rijen. De Eurotunnel naar Engeland is gisteravond gesloten voor verkeer. Britse media verwachten een ‘verwoestend effect’ op de aanvoer van goederen. Na 31 december vervallen de huidige handelsafspraken tussen de Europese Unie en het VK door de Brexit, waardoor extra veel vrachtwagens nu de oversteek willen maken.

  Zakkende markt

  Bij de bloemenveiling Royal FloraHolland was vanochtend sprake van een zakkende markt. Woordvoerder Michel van Schie: „Het was een redelijke weekstart, maar er is nu wel onzekerheid in de markt door de lockdown in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.”

  Alleen vrachtvervoer mogelijk

  Transport en Logistiek Nederland meldt op haar website dat ferrymaatschappijen Stena Line, P&O Ferries en DFDS blijven varen tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Echter er is alleen vrachtvervoer – begeleid en onbegeleid – nog mogelijk van en naar het VK. Zo kunnen gestrande vrachtwagenchauffeurs toch terugkeren naar huis.

  Crisisoverleg

  De regering van Engeland en de lidstaten van de Europese Unie komen vandaag bijeen voor een crisisoverleg over de situatie. Daarna wordt bekend wat voor aanvullende maatregelen er worden genomen.

  Dit bericht wordt aangevuld zodra we meer actuele informatie hebben.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties