Goemans Trophy voor freesia Vivre van Royal Van Zanten

  De witte Freesia Vivre heeft  de Goemans Trophy gewonnen. De cultivar is veredeld door Royal van Zanten en exclusief verkrijgbaar bij  Van den Bos Flowerbulbs.

  De witte dubbelbloemige Freesia ‘Vivre is bestemd voor een groot segment en heeft een goede productie. Hij is getest bij M.C. Zwinkels & Zn in Poeldijk en er staat op dit moment een paar 100 m2 bij Van den Bos Flowerbulbs. Deze nieuwkomer is gelijkmatig en effectief te telen en heeft volgens veredelaar Royal van Zanten een hoge consumentenwaarde, mede door het vaasleven van 14 dagen. Freesia Vivre is 3 weken sneller dan de huidige dubbelbloemige witte variëteiten, wat naar verwachting van de veredelaar zorgt voor een ongeveer 10% hogere productie. De cultivar heeft gelijkmatige en zware takken en zal naar verwachting ook voor warmere gebieden geschikt zijn. De cultivar  is exclusief verkrijgbaar bij Van den Bos Flowerbulbs, een bedrijf dat zorgt voor de vermeerdering, preparatie en afzet van de knollen. Royal van Zanten heeft al jaren een exclusieve samenwerking met Van den Bos Flowerbulbs. In hun ogen is er sprake van een optimale kruisbestuiving. Een uitgebreide test bij een tweede teler is aanstaande.

  Enorme stappen in veredeling

  Royal Van Zanten heeft al 75 jaar een veredelingsprogramma  voor freesia. In dit jubileumjaar stelt de veredelaar dat vooral de afgelopen 25 jaar enorme sprongen zijn gemaakt. Dat komt door de combinatie van innovatieve productietechnieken en veredelingsprogramma’s. Dat resulteerde bij de veredelaar in soorten als  Soleil, Belleville en Essence.  Ook de ontwikkeling van warmtetolerante rassen stond niet stil, met als resultaat de Beach-serie die ook geschikt is voor trekteelt. Volledig gesloten en duurzaam telen zal naar verwachting zorgen voor volledige stuurbaarheid van freesia. Royal van Zanten ziet daarbij geen verschil meer in voor- en najaarsteelt. Tevens zal de freesia met blad zijn intrede doen.

  Wil van Aert – Teamleider veredeling Royal van Zanten met de Goemans Trophy, die deze week werd uitgereikt bij Van den Bos Flowerbulbs. Op de achtergrond de winnende cultivar Vivre.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties