Greenpeace kritisch op Jumbo, Lidl en Albert Heijn

Greenpeace wil dat supermarkten een bovenwettelijke zwarte lijst opstellen om het gebruik van pesticiden tegen te gaan. Vandaag publiceert Greenpeace een nieuw rapport waarin zij de druk op supermarktketens opvoert.

In haar rapport ’Bijensterfte in het schap’ zet Greenpeace de supermarktketens Jumbo, Lidl en Albert Heijn flink onder druk om het gebruik van pesticiden bij hun leveranciers van groente, fruit en sierteeltproducten aan banden te leggen. Na eerdere rapporten over residu op tuinplanten, legt Greenpreace in dit rapport met name de nadruk op het gebruik van pesticiden in de groente- en fruitsector.

Kaalslag onder wilde bijen
Volgens Greenpeace heeft intensivering van de landbouw, en onder andere het gebruik van bestrijdingsmiddelen, geleid tot een kaalslag onder wilde bijen, hommels, vlinders en vogels. Een versnelde overgang naar ecologische landbouw is volgens de milieuorganisatie noodzakelijk.

Cruciale rol voor supermarkten
Supermarkten hebben hierin volgens Greenpeace een cruciale rol: zij hebben grote invloed in de keten, maar gebruiken die invloed met name om de inkoopprijs van hun producten zo laag mogelijk te houden en problemen rond voedselveiligheid te voorkomen. Het is volgens haar hoog tijd dat supermarkten die macht gaan inzetten om meer biodiversiteit en een duurzame landbouw te realiseren. Daarbij roept de milieuorganisatie met name Jumbo, Lidl en Albert Heijn die in Nederland samen goed zijn voor 65% marktaandeel, op om actie te ondernemen. Zij wil dat de supermarkten een bovenwettelijke zwarte lijst opstellen om het gebruik van pesticiden tegen te gaan.

Om supermarkten onder druk te zetten start Greenpeace de campagne: red de bij, maak je supermarkt gifvrij. Op de site van Greenpeace zijn kreten te lezen als: Hallo, laagste prijsgarantie. Dag bijen? Met als onderschrift: deze actie loopt tot Jumbo gifvrij is. Verder wil Greenpeace Albert Heijn triggeren met de kreet: Albert Heijn, let op de bijtjes (in plaats van de kleintjes).

Aldi geeft goede voorbeeld
In Duitsland geeft Aldi volgens Greenpeace het goede voorbeeld. Die supermarktketen verbiedt haar leveranciers inmiddels het gebruik van acht schadelijk geachte stoffen.

Lees hier het Greenpeace-rapport ’Bijensterfte in het schap’

Bron: De Boomkwekerij