GreenTech geopend, awardwinnaars bekend gemaakt

E-Gro, NoNa+ en de Natutec Scoutapp zijn de winnaars van de GreenTech Awards 2019. Deze werden dinsdagochtend 11 juni bekend gemaakt bij de opening van de internationale tuinbouwbeurs in RAI Amsterdam.

E-Gro van Grodan won de Concept Award. Dit is een digitaal platform dat data in de kas verzamelt en die gebruikt voor ondersteuning in de beslissingen. Het platform geeft een beeld van de wortelzone, het gewas, de klimaatomstandigheden, de watergift en oogstresultaten. Als gevolg hiervan heeft een teler meer controle en kan hij beter geïnformeerde beslissingen nemen, aldus Grodan. De producent van steenwol substraten heeft zich de laatste jaren gericht op digitalisering en data-verzameling.

Harm Maters, voorzitter van Avag en van de jury, noemde E-Gro een stap vooruit in autonomous growing. „Een toegankelijk concept voor de teler en een eenvoudige gebruikersinterface. Het is een goede combinatie tussen kunstmatige intelligentie en tuinbouwkennis.”

Natrium verwijderen met NoNa+

Ridder, die vier noviteiten had ingezonden en drie keer was genomineerd, kreeg de Sustainability Award voor NoNa+. Dit is een waterzuiveringsapparaat dat schadelijke natriumgehalten uit drainwater verwijdert dankzij een combinatie van selectieve membraan- en elektrodialysetechnologie. „Het is een betaalbare oplossing die overal in de wereld inzetbaar is”, aldus jury-voorzitter Maters. „Dit apparaat is overal ter wereld inzetbaar.”

Scout-App wint Innovation Award

De Innovation Award was dit jaar voor de Natutec Scout-app van Koppert. De scoutapp werkt via deep-learning beeldanalyse en herkent wittevlieg, trips, sciara’s en de roofwants Nesidiocoris tenuis. Naar andere insecten wordt onderzoek gedaan. De jury was onder de indruk van deze innovatie, omdat deze een wereldwijde impact heeft voor binnen- en buitenteelten. „Een geweldige innovatie met lage kosten en een hoge impact”, aldus Maters.

Geen winnaar Impact Award

In de Impact Categorie werd geen winnaar gekozen. De inzendingen lagen wat kwaliteit betreft te dicht bij elkaar. Een winnaar zou de andere inzendingen te kort doen, vertelde GreenTech-manager Mariska Dreschler. Ook was er dit jaar besloten om geen overall winnaar aan te wijzen. De drie genomineerden in de categorie Impact waren:
SuprimAir Greenhouse – Certhon
VA Grow Vertical Farm – KE GrowAir BV + Orange Climate Agri
Ridder Co-Creation Climate Screens – Ridder

De GreenTech duurt tot en met donderdag 13 juni.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties