GreenTech Innovation Awards digitaal uitgereikt.

    De innovatie in de categorie Sustainability was volgens de vakjury van GreenTech de Nexus High Performance Reverse Osmosis van Van der Ende Groep. In de categorie Innovation ging de Award naar ISO Group voor hun sorteermachine ISO Grade 8000. CE-Line won in de categorie Concept met CELINE, een irrigatiesysteem dat realtime nutriënten meet en doseert.

    De beurs GreenTech Live & Online ging dinsdagochtend 20 oktober van start. Vanwege corona geen fysieke vakbeurs, maar online via een beeldscherm. Tijdens de opening zijn de Awards in een studio bekendgemaakt, terwijl de 12 genomineerden via Zoom toekeken. Bedrijven konden zelf aangeven in welk van de drie categorieën hun vinding meedeed voor de Award.

    Slimme sorteermachine voor diverse gewassen

    Meest innovatief is volgens de vakjury de ISO Grade 8000, de nieuwste sorteermachine van ISO Group uit Gameren. Het getal in de naam is de capaciteit waarmee de machine sorteert via AI- en 3D-technologie. De eerste 7 machines zijn inmiddels geïnstalleerd in de praktijk. Anthura heeft er vier voor het sorteren van anthuriumstekjes, Florensis verwerkt er plantmateriaal van lisianthus mee en Gebr. Valstar gebruikt hem in de opkweek van hun calathea. Een bedrijf gebruikt het voor het sorteren van zachtfruit.

    De machine beoordeelt elke plant afzonderlijk op basis van een 3D beeld. De analyse gebeurt door software gebaseerd op AI-technologie van het bedrijf RoboVision uit Gent. ISO Group werkt al 12 jaar samen met dit bedrijf aan nieuwe steek- en sorteermachines voor de tuinbouw.

    Aan de hand van de instellingen kan de teler bepalen aan welke criteria planten per sortering moeten voldoen. Elke robot is uitgerust met speciaal ontworpen grijpers voor een optimale behandeling van de planten en pluggen.

    Beter renderend osmoso-apparaat

    De Nexus High Performance Reverse Osmosis (HPRO) werd door de vakjury gezien als meest duurzame innovatie. De Van der Ende Groep uit Maasdijk heeft de machine volledig in eigen huis ontwikkeld. De Nexus HPRO beschikt over een innovatief hydraulisch ontwerp in combinatie met artificial intelligence (AI). Hierdoor is een recovery tot wel 95% te halen. „Doorgaans zitten RO-installaties op 60 tot 70% recovery”, zegt productmanager Luuk Tettero.

    Met de kunstmatige intelligentie meet het apparaat continu de status van het membraan, zoals flow, druk, temperatuur en geleidbaarheid. Als de AI bijvoorbeeld merkt dat er meer druk nodig is om dezelfde hoeveelheid water te produceren, dan past het de recovery aan. Daarna gaat het weer langzaam zijn maximale recovery opzoeken. Volgens Van der Ende is de Nexis HPRO 30% zuiniger met energie dan andere apparaten.

    De Nexus kan in veel sectoren worden ingezet, zoals de procesindustrie, drinkwaterbedrijven, wasstraten en natuurlijk de glastuinbouw. Van der Ende mikt op gebieden waarin water schaars is. „Internationaal zijn er veel bedrijven die een maximaal rendement vragen”, merkt Tettero. „Maar ook Nederland is er vraag naar. Als in een droge periode het grondwater niet toereikend is en men moet overstappen op duur leidingwater, dan wil men een zo hoog mogelijk rendement.”  Van der Ende heeft er inmiddels zes verkocht in de tuinbouw, waarvan vier in Nederland, een in Noorwegen en een in Engeland.

    Slim irrigeren

    In de categorie Concept was de innovatie award voor het Wageningse bedrijf CE-Line met hun irrigatiesysteem CELINE. Een concept, dus nog niet te koop, waarmee je realtime nutriënten kan meten en doseren tijdens het water geven. De mestdosering is gekoppeld, zodat de gift stabiel kan blijven. CE-Line voorspelt dat hun concept kan leiden tot 5% meer gewasopbrengst. En het maakt besparing op water en meststoffen mogelijk.

    Een filmpje van het concept CELINE:

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties