Grip houden op het eigen bedrijf is lastiger geworden

Steeds meer partijen oefenen invloed uit op het bedrijf van boeren en tuinders. En steeds lastiger is het voor hen om daarover zelf de regie te houden. Maar juist in een steeds complexere bedrijfsvoering is het van belang om geen speelbal te zijn, maar aan de bal. Althans zo denkt Carmen van Dam, opleidingscoördinator LTO Academie, erover.

Carmen van Dam

Waarom is het zo belangrijk regie op het bedrijf te houden?

„Ondernemerschap betekent vooral zelf keuzes maken. Je bent daar immers zelf verantwoordelijk voor. Echter, juist in een steeds complexere bedrijfsvoering door onder meer veranderende regelgeving, is het van belang om geen speelbal te zijn maar aan de bal.”

Verliezen boeren en tuinders grip op hun bedrijf?

„Dat is een veel te negatieve insteek. Darwin zei ooit niet het sterkste of meest intelligente wezen overleeft, maar diegene die zich het best weet aan te passen. In staat zijn te veranderen, hoort bij het ondernemerschap. Boeren en tuinders moeten zich aanpassen aan veranderende omstandigheden om zelf het gevoel van eigenaarschap te behouden.”

Welke partijen ondermijnen de eigen regie van de agrariër?

„Zo kijk ik er niet tegenaan. De vraag klopt ook niet. Veranderingen zijn van alle tijden. Na de Tweede Wereldoorlog was het credo ’nooit meer honger’ en was alles gericht op maximaal produceren. Nu is het credo meer ’wat is nodig om de aarde niet te vernietigen’. Dit vergt van iedereen aanpassingen, dus ook van boeren en tuinders. Alleen het speelveld daarvoor moet fatsoenlijk gehouden worden.”

Hoe staat het ondernemerschap in glastuinbouw ervoor? Voor welke uitdaging staan boer en tuinder vooral? Toekomstperspectief gunstiger voor tuinder dan voor boer? Lees het volledige interview met Carmen van Dam in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 14. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties