Young professionals maken afval groenbedrijven circulair

    Van de Haar Groep, Hoek Hoveniers, Van Helvoirt Groenprojecten en Binder Groenprojecten, verenigd in UPP, doen mee met de BlueCity Circular Challenge. Vier young professionals onderzoeken momenteel hoe het afval dat de vier bedrijven produceren circulair gemaakt kan worden. Op 20 oktober moeten ze  hun oplossing presenteren.

    In de circulaire economie bestaat afval niet. Wel spreek je van reststromen: wat bij het ene bedrijf als bijproduct wordt afgevoerd, vormt voor het andere bedrijf een waardevolle grondstof. De praktijk blijkt echter nog weerbarstig. Om de circulaire ontwikkeling te stimuleren heeft BlueCity in Rotterdam daarom de Circular Challenge georganiseerd: vier opdrachtgevers bieden hun reststromen aan, waarvoor studenten en young professionals van verschillende universiteiten en hogescholen een circulaire oplossing ontwikkelen. De groep met het beste idee krijgt de kans om binnen BlueCity (in voormalig zwembad Tropicana) het product verder uit te werken.

    Groen, asfalt en plastic

    Welk reststromen de vier studenten van de groenbedrijven gaan gebruiken, ligt nog niet vast. UPP heeft van alle vier het afval in kaart gebracht: op jaarbasis worden er ettelijke tonnen groen, asfalt, plastics en puin geproduceerd waar niks mee gedaan wordt. Rob Luyk van Binder Groenprojecten in Poortugaal benadrukt dat de vier hun vraagstelling bewust open hebben gehouden, om daarmee de studenten ruimte te geven zo creatief mogelijk te zijn, bijvoorbeeld door verschillende reststromen aan elkaar te koppelen.

    Dit in tegenstelling tot de drie andere partijen. Maandag 11 september was de kick-off en zijn de verschillende studenten en young professionals aan de opdrachtgevers gekoppeld. Behalve UPP zijn dit gemeente Rotterdam die een oplossing wil voor de 8 miljoen papieren koffiebekers die jaarlijks door de werknemers worden gebruikt, Stedin die de komende jaren ruim 170.000 kg bakeliet zal inzamelen omdat ze de oude energiemeters in huishoudens vervangt en het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard die jaarlijks duizenden en duizenden kilo’s afval uit de riolen zuivert.

    Groenbedrijven zitten met zwerfvuil

    UPP heeft aan de opdracht een aantal randvoorwaarden gesteld, zo moet de circulaire oplossing van de studenten ’een zo groot mogelijke impact hebben op de reststromen uit de lijst’. Dat kan kwantitatief of kwalitatief zijn, de studenten hoeven dus niet per se voor de grootste reststromen als groen en asfalt te kiezen. Luyk: „Wij zitten bijvoorbeeld ook met zwerfvuil. Misschien bedenken ze iets waardoor het gedrag van mensen verandert en de aanwas van dit vuil vermindert, wat uiteraard een hele grote impact heeft.’’ Daarnaast willen de bedrijven dat de studenten het liefst iets totaal nieuws ontwikkelen en niet een bestaand proces verbeteren, de oplossing moet bovendien binnen de bedrijven zelf toegepast kunnen worden of een toegevoegde waarde hebben bij de verkoop. Én de oplossing moet een marketingwaarde hebben, de bedrijven willen ermee de boer op.

    Deze week gaan de studenten bij de groenbedrijven langs  om kennis te maken, wat gebeurt er nu precies allemaal op een groenbedrijf? BlueCity begeleidt de komende weken de studenten verder, zo kunnen ze onder meer workshops volgen over het ontwikkelen van een businessplan en hoe te komen tot een tastbare visualisatie. Op vrijdagavond 20 oktober kiest een jury het beste idee uit.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties