Groene lintjesregen blijft wat bescheiden

  Hoewel de aandacht voor groen nog steeds groeit in de maatschappij, valt het aantal lintjes voor ‘groene’ vrijwilligers nog wat tegen. We hebben er toch een aantal kunnen vinden tussen de in totaal 2828 lintjes die maandag, voorafgaand aan Koningsdag, zijn uitgereikt.

  Stadsecoloog André van Kleinwee uit Woerden is vanaf 1981 vrijwilliger, bestuurslid (1989-1993 en 2001-2007) en sinds 2018 voorzitter van IVN Woerden. Hij gaf leiding aan diverse (jeugd)groepen en coördineerde diverse werkgroepen. Daarnaast was hij rond 1988 medeoprichter van de educatieve tuin in het Brediuspark. Ook is hij sinds 2013 vrijwilliger bij de Initiatief groep Brediuspark, sinds 2014 de Stichting Landgoep Bredius in Woerden. In de groenwereld is hij vooral bekend als stadsecoloog bij gemeente Gouda en sinds vorig jaar Zoetermeer. Dankzij Van Kleinwee werd Gouda vorig jaar uitgeroepen tot ‘BovensteBeste Bermbeheerder 2020’.

  Burgemeester Molkenboer van Woerden (links) verrast André van Kleinwee thuis met een koninklijke onderscheiding voor vele jaren vrijwilligerswerk voor natuur, landschap, ecologie en natuureducatie.
  VHG

  VHG-lid Jan Dijstelbloem ontving in zijn woonplaats Helmond een koninklijke onderscheiding. Dijstelbloem was al vroeg aangesloten bij de VHG vanuit zijn groenbedrijf Dupré Groenprojecten. VHG-directeur Egbert Roozen schrijft in een aanbeveling: „Jan is jarenlang bijzonder actief geweest in de afdeling Brabant en spoorde als VHG-ambassadeur collega-ondernemers aan om lid van VHG te worden en actief mee te doen in het verenigingswerk.” Volgens Roozen is Dijstelbloem te typeren als een verenigingsmens en een markante persoonlijkheid. „Iemand die het belangrijk vindt het zakelijke met het informele te combineren en daarmee samen te brengen.”

  Jan Dijstelbloem met zijn vrouw Ria bij het in ontvangst nemen van de koninklijke onderscheiding.
  KNNV

  J.T.J. Uilenbroek uit Waddinxveen is sinds 2001 vrijwilliger bij biologische tuin Boomkwekerij Buitenplaats. Uilenbroek werkt iedere vrijdag in de biologische tuin. Hij maait onder andere het gras en geeft excursies. Met zijn mengsels van eenjarige bloemen lokt hij veel insecten naar de tuin. Sinds 1997 bekleedde hij diverse functies bij de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), afdeling Gouda. Ook voor IVN heeft Uilenbroek zich ingezet in de periode van 2014 -2016. Sinds 2017 is hij één van de tuinambassadeurs in Gouda, in het kader van operatie Steenbreek: ‘Tegel eruit en plant erin’.

  NBV

  Jan Bruurs uit Veere is onder andere onderscheiden voor zijn activiteiten als imker, bijenteeltleraar en als voorzitter van de groep Zeeland van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) en penningmeester van het landelijk bestuur. Bruurs is een van de initiatiefnemers van het project ‘Zeeland, de bijenvriendelijkste provincie van Nederland’. Dit project richt zich op de verbetering van de leefomstandigheden en bewustwording van het belang van bestuivende insecten.

  Universiteit van Utrecht

  Professor doctor J.C.M. Smeekens uit Zoutelande (gemeente Veere) is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Smeekens is hoogleraar moleculaire plantenfysiologie aan de Universiteit van Utrecht. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de relatie tussen de Nederlandse universiteiten en de Nederlandse veredelingssector. Ook zet hij zich in om het grote publiek het nut te laten inzien van biotechnologie in de landbouw, om zo gewassen te ontwikkelen die een hoge productie hebben en die kunnen groeien met minder bestrijdingsmiddelen.

  IVN

  Joop van Kempen (73 jaar) zet zich al jaren in als vrijwilliger bij verschillende organisaties in Son en Breugel. Sinds 1989 zet hij zich in als vrijwilliger van IVN, afdeling Son en Breugel. Deze afdeling heeft 140 leden. Hij was coördinator van de jongeren natuurclub (1989-2010), natuurgids bij diverse wandelingen (vanaf 1995), docent en gids bij diverse groencursussen (vanaf 1995). Sinds 2003 is hij ook docent en gids bij drie regionale Natuurgidsencursussen VOSBOS (Veghel, Oirschot, Sint Oedenrode, Best, Oisterwijk). Vanaf 2009 is hij schoolgids bij de voorbereidende boslessen van de Boomfeestdag. In 2014 wordt hij afgevaardigde van het IVN in de Klankbordgroep Sonse Bossen.

  Landgoederen

  Ook zijn diverse vrijwilligers en bestuursleden van landgoederen koninklijk onderscheiden. Dhr. Rottingshuis uit Laren is actief als bestuurder voor Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe en Stichting Kasteel Middachten. Marianne Bernelot Moens- Nijstad uit Hengelo, onder meer vrijwilliger bij Landgoed Twickel, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Carina de Heer-Hoeks is al 16 jaar vrijwilliger bij Brabants Landschap als coördinator/gids op Landgoed Mattemburgh. Ben van der Voort uit Hemmen ruimt al een groot aantal jaren vrijwel dagelijks zwerfvuil op in de dorpen Zetten en Hemmen. Hij doet dit onder meer in en rondom de Kasteeltuin Hemmen, een toeristische trekpleister.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties